Sjuk!

Jag reste från Skagen i morse kl. 8.45 frisk och på båten till Göteborg fick jag så ont i magen. Aj! Var det moroten jag åt på vägen till båten? Var det ägget jag hade med mig och åt på båten eller mackorna till ägget? Något var helt fel för mig. Av ren självbevarelsedrift tog jag mig snabbt hem och på nio timmar var jag hemma igen, från dörr till dörr. Här kräktes jag till slut. Helt väck! Surt! Ont! Hoppas jag får sova gott i natt i min egen säng. Jag är trött, för jag sov dåligt den natt som var. Jag ska orka gå på gym och träna lite i morgon.

Stöld!

Igår kväll upptäckte jag att jag blivit bestulen på mina cd-skivor i bilen. Jag såg tecken samma morgon, men reagerade inte. T ex låg saker framme utan att jag tagit fram dem. I bagageluckan var det ovanligt mycket plats att ställa in öl på. Javisst, en väska med alla mina varma kläder och jacka och regnkläder var borta med. Hela arméväskan väck!
I morse gick jag till polisen för att anmäla stölden. Då står väskan där på ett bord, en dam på Sveavej har hittat och lämnat in den till polisen. Tack! Cd-skivorna lär jag inte se igen. Det är en lärdomsstöld för mig: Töm bilen innan någon annan gör det… har jag ju läst ofta… Och att låsa bilen hädanefter ordentligt, får jag verkligen bli bättre på!
I morgon torsdag åker jag hem igen. Tack Skagen för den här gången. Det er dejligt! Bästa platsen på jorden!

Annandag påsk:

GODA RÅD OM MAN VILL TA SIG ETT DOPP I HAVET
I MARS APRIL OCH MAJ, I EN VÄRMANDE SOL, EN DAG DÅ DET INTE BLÅSER FÖR MYCKET:
1. Tänk in dig i möjligheten att vilja ta dig ett bad.
2. Var varm. Var alltid varm. Cykla eller spring innan. Håll kvar värmen.
3. Välj en bra plats, som inte är för långgrund och som har lite torr strand. Gå raskt. Håll värmen.
4. Av med din packning, klocka och knyt upp skorna. Ta fram det du vill ha efteråt, en liten handduk kanske.
5. Ha gärna något på huvudet, kanske ett pannband eller mössa.
6. Var varm! Spring ett extra varv annars.
7. Av med alla kläderna nu. Bli naken, bums!
8. Spring så ner i vattnet och doppa dig. Plums!
9. Upp igen och njut av värmen från solen. Ta gärna god tid på dig, för du är säkert fortfarande varm.
10. Njut mera! Klä på dig. Ta en klunk whiskey kanske. Inbilla dig att det är bra för något. Sätt dig och titta ut över havet.
11. Skryt! Du har faktiskt badat!
Första badet tog jag i förrgår i Kattegatt. Igår badade jag i Skagerack! Jag har havet vid Nordstranden kvar att bada i… Kanske blir det så, kanske inte. Se punkt 1. Vädret är i alla fall rätt.
badplats

Påskafton i Skagen:

Jag har badat naken i dag i Guds fria natur, i Kattegatt. Så salt och skönt! Varm innan och varm efteråt. Solen har flödat från en nästan klarblå himmel och det har varit varmt i luften med. Idag är den traditionella dopdagen. Visst passar det fint med bad då!

Långfredagen:

Jag vaknade i god tid före gudstjänsten på långfredagen och låg i sängen som vanligt och åt frukost där. Så skönt. Jag skriver och läser och skriver igen. Jag cyklade runt lite i Skagen och det är redan många turister här. Jag är inte van att cykla bara och knät värker. Får ta det lugnt med all motion. Jag fick plattfisk av en fiskarson som är ihop med en flicka som jobbar i kyrkan. Den smakade bra. Vädret klarnade upp på eftermiddagen och jag cyklade till min favoritstrand. Där gick jag i nästan två timmar. Jag pratade vidare med havet, sjöng och var tyst, hittade snäckor och stenar. På kvällen tog jag mig en biltur runt i kring. Jag kommer bort ifrån mitt datorberoende här. Det kostar mycket pengar att sitta uppkopplad i kyrkan.
När prästen i predikan citerade sinnesrobönen: ”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra”, då grät jag. Så lite behövs det ibland för att jag ska komma ur balans. Eller så är jag redan ur balans. Så var det ju! Och jag skrattar för mig själv med, brunnslocket utanför ingången till kyrkans samlingsal och café har en inskription: DANA STANDARD.
lock

Skagen!

Nu har jag kommit fram till Skagen och det är så fint att vara tillbaka. Resan till Göteborg gick snabbt, trots dimma från Jönköping till Göteborg. Sedan hittade jag inte alls till min farbror, utan fick ringa och be honom rädda mig, när jag körde vilse direkt jag kom fram. Tingstadstunneln har jag nu sett många gånger. Det var roligt att se hans och fasters hem. Min farbror är så konstnärlig och både snickrar och målar. Tack för att ni tog emot mig så gästfritt!
Jag har boat in mig i mitt rum, Dynan. Det har varit en kvällsmässa med nattvard. Fint! Jag har fikat med personalen här och de har faktiskt cyklat omkring på min cykel, som jag skänkte hit när jag var här för sex år sedan. Jag hade målat orden DANAS HOJ på ramen. Den skrotades så sent som förra året bara. Nu får jag låna en annan cykel av kyrkan hela veckan. Jättebra! De som jobbar här verkar snälla. Jag behöver snälla människor omkring mig den här veckan. Jag är lite ur balans och ser inte min riktning klart. Jag går omkring som i en dimma. Både inom mig och på riktigt. Sikten är verkligen dålig. Luften är varm och havet är kallt. Då blir det dimma. Mina ständiga frågor ska jag fundera på. Vem är jag? Jag är Dana, som döptes i Skagen. Vad vill jag? Hitta min mening med livet just nu. Hur vet jag att det är det jag vill? Tja… jag bara måste göra det. Jag har inget svar mer än så. Jag har varit nere vid stranden och pratat med havet. Havet har hört allt. Jag antar att Gud då också har hört allt. Så skönt!
Bilderna syns när Mike har hjälp mig att lägga in dem i rätt program. Svårt härifrån Skagen…
kyrkan
dimma

Snart reser jag till…

Jag har bara en sak i huvudet nu: resan till Skagen! Äntligen är det snart dags att åka. Bara en natt att sova och en dag att jobba… Sedan iväg!!! Bilen har fått sina sommardäck på. Tack Leif! Jag har packat det mesta. Bara några småsaker som jag ska ha i morgon bitti kvar att lägga ner. Det blir många väskor och mycket kläder och skor, för jag kan inte begränsa mig när jag åker ner med bilen. Förut har jag rest med tåget och packat i ryggsäck. Nu blir det en riktig lyxresa med allt jag vill ha med mig. Jag åker ner till Göteborg i ett sträck, förutom fika och middagsrast. Sedan sover jag hos min farbror och faster. Där får jag hjälp att komma till rätt båt på skärtorsdag. Skönt. Jag har inte kört bil i Göteborg förut vad jag minns och jag vill inte krocka med nån spårvagn. Jag ser fram emot snöfria vidder, varmare vindar och ett hav, som får vara som det är, stilla eller inte. Jag planerar att skriva från Danmark. Vad jag längtar dit nu…

Vad har hänt?

Vad har egentligen hänt med mig den senaste tiden? Det är ”Six feet under” på tv och jag tittar inte. Visserligen spelar jag in den på video, ok då, men förr i tiden skulle jag sitta som klistrad och titta. Tv:n var så viktig för mig förut. Nu, hur är det nu? Jag orkar inte sitta stilla så länge. Jag är orolig och vill bara göra annat. Nu t ex spelar jag in sången ”Lyckans stjärna”. Det är väl för optimistiskt att tro att den kommer till musiksidan innan jag åker till Skagen på onsdag. Men precis just nu har jag en inspiration och glädje, som jag inte känt alls den sista tiden. Då är det bäst att passa på! Så, tillbaka till musiken Dana. Sjung!

Lördagkväll…

Jag sitter hemma och gör ingenting särskilt alls. Har rätt så tråkigt. Vill inte se på tv. Vill inte läsa. Vill inte göra något. Har ont i magen bara. Idag rev jag ut ett badkar från en gammal lägenhet. Det var så jag nästan inte trodde det var sant att jag kunde göra sånt. Det var tungt och dammigt. Men det är rätt så kul att gå lös på kakelväggarna med kofoten. Badkaret satt fast i kaklet. När allt var ute både skrattade jag och grät. Skönt att lyckas, javisst! och sjutton också! nu får jag kakla ett badrum igen! Som om jag inte har annat att göra… Jag har börjat packa till Skagen. Mitt Skagen. Ja, ja, ditt också då. Det är stort nog för oss alla som älskar havet där. Jag lyssnar på danska p4 och nu spelar de Leonard Cohens Suzanne… Mmmmm, så fint!

Gå på gym?

Idag har jag varit på ett gym för första gången i mitt liv. Sjukgymnasten visade mig fem olika träningsredskap för att stärka överkroppen och ryggen. Vad konstigt det var att sitta där och dra i grejorna. Konstigt att se sig själv i alla speglarna var det också. Vilken stor ända jag har, var det enda! jag tänkte på då. Jag är ju rätt nöjd med mitt utseende och min kropp. Plötsligt förstod jag hur speglarna kan ge en inspiration och motivation till sån här träning. Att sitta på samma ställe och titta på sig själv och sin kropp – en egotripp faktiskt. Det kan passa mig med andra ord. Och inte behöver man särskilt snygga kläder heller, alla verkade vara i sina egna tankar där. Fast jag tittade ju runt en del medan jag höll på. Man tjuvgluttar kanske? Ska dit på måndag igen. Undrar om det finns ett gym i Skagen att gå till med? Om en vecka är jag där!

En del dagar…

En del dagar är extra spännande. Som idag t ex. Jag sätter mig ner vid datorn och tänker att jag ska skriva något, men vad? Ja, det är då spänningen stiger, för jag har ingen aning än.
Jag har ett citat i huvudet som jag hörde på skolan förra veckan av vår inhyrda skolnedläggningsexpert.
”Man kan inte kliva ner i samma flod två gånger” … sa Herakleitos.
Något i mig lyssnade särskilt på detta citat och det har jag funderat på hela tiden sedan dess. Det är väldigt tänkvärt faktiskt. Vatten som strömmar i en flod… Man tror man är samma person i samma vatten…. men något som inte syns tydligt i en själv och i vattnet har förändrats. Nästa kliv ner i floden blir en ny gång, med annat vatten. Man kan inte göra om samma sak en gång till och förutse att det kommer bli likadant. Förutsättningarna kan ha ändrats. Från ena doppet till det andra kan man ha gjort en livsavgörande förändring. Antingen har man själv förändrats och det är absolut annat vatten där som rinner än sist. Eller är det något ännu djupare som kan ha inträffat?
Jag åker till Skagen snart och det är inte till att tänka på att bada i havet nu. Fast för femton år sedan, då badade jag 13 april där i Skagerack – Vesterhavet. Jag har absolut förändrat mig sedan dess. Nya vågor rullar ständigt in där. Från det ena till det andra… kan det inte bli vår snart?

Allt som har en början har ett slut.

Jag tycker att kaoset brer ut sig här hemma mer och mer. Många, många projekt är påbörjade och inget tyckts ta slut. Fast inom mig hörs orden: allt som börjar får ett slut. Detta kan både vara till en tröst och till en pina. Nu gäller det att ta tag i alla trådar som finns, följa dem och göra det bästa för att få dem till att ta slut. Vi hjälps åt här med det. Jag är inte ensam som tur är. Det gäller att orka med allt bara. Min kropp säger ifrån när det inte alls passar emellanåt. Jag ser till att vila också. Och jag har ju mitt friskvårdsprojekt som en tråd med. Det som inte ryms så bra nu är att sjunga. Och det kan vara lika bra att låta något vänta. Jag kan faktiskt inte hinna allt. Nu ska jag sy en gardin. Sen ska jag städa, vi får middagsgäster i morgon kväll. Duschrummets kakel ska få silikon omkring sig innan handfatet och vattnet kopplas på igen. Vi ska fortsätta att rensa och slänga gammalt skräp uppe på vinden. Ja, jag har lovat Leffe att slänga mina gamla vänstertidningar från 70-talet. Suck! Jo, jag är klar med dem. Kanske kan jag spara någon bara? Ja, det finns ännu mer att göra. Och allt som har en början får ett slut. Förlita dig på det, gläds… eller sörj!

Trött onsdag…

Tredje dagen i veckan har gått. Jag är trött. Men det är kanske inte så konstigt, så mycket som jag gör just nu. Dessutom vaknade jag mitt i natten och hade svårt att somna om. Jag vaknade direkt när kisse krafsade på golvet. Det är en signal om att han kanske kissar på golvet. Och jag upp som ett skott och släppte ut honom i kylan… Där fick han vara i flera timmar. Och jag låg vaken sen och tänkte på mitt nya arbetsrum, blev orolig för om de skulle ta upp ett extra fönster in till ett annat klassrum, jag som behöver ett insynsskyddat rum för lekarbetet. Bestämde mig för att ringa till nya skolan direkt på morgonen. Och sen stresstänkte jag på allt som jag har att göra. Ringa hit och dit och bestämma tider av olika slag. Oj oj oj, så mycket det finns att göra mitt i natten… Helt värdelöst! Räddningen blev till sist som vanligt att lyssna på Spanarna eller På minuten. Jag minns inte vilket det blev, för jag somnade om, som vanligt efter att bara ha hört inledningen. Snark!

Skola igen!

Första dagen efter sportlovet avklarad. Jag hade måndagsångest på förmiddagen. Men så fort barnen kommer känner jag inte av den. Det är väl märkligt! Det kändes som om det var så himla länge sedan jag jobbade och det var det ju inte, trots sjuka dagar före lovet. Och barnen känner igen mig, fast det gått ett tag. Jag hade en timmes lektion själv i en av tal- och språkklasserna idag och en av eleverna började med att säga: ”Dana, jag tycker så mycket om dig.” Sedan fortsatte andra att säga likadant och det är ju så härligt att höra. Å, vad jag tycker om mina elever med. Puss!
Jag var på min nya skola med på eftermiddagen och jag fick byta till mig ett rum med takfönster i alla fall, som dagsljusinsläpp. Ett tillräckligt stort rum för mig. Det kan alltså finnas en framtid där för mig. Hoppas det blir bra ljudisolerat bara nu.
Och som grädde på moset är det bara två och en knapp vecka kvar till påsklovet. Å, så kort tid! Hoppas jag håller mig frisk. Jag ska åka till Danmark då. Nu är det nedräkning! Jeg lenges!

Vill bara svära nu!

Igår satt jag i tankar när jag körde bil. Tips: Sitt inte i tankar när du kör bil!
Jag körde på en annan bil bakifrån när jag stod i kö för att köra in i en rondell. Det var väl ingen häftig krock, jag stod stilla, tror jag och körde sen helt omotiverat framåt. PANG! Och löjligt är att jag först bryr mig om min bil. Går ut och tittar om det blev någon skada. Sedan kör jag fram till bilen jag körde på, som har kört vidare och sedan svängt av och stannat. Jag ber så klart om ursäkt och tar på mig skulden för detta. Jag är som i en dröm, som om det här inte har hänt. Men det har det. De ber inte om mitt namn eller något. Inget syns på deras bil. Vi sa inget om huruvida de blev nackskadade av krocken. Hade detta skett i USA hade de stämt mig på miljoners miljoner.
Så idag kör jag till biltvätten och tvättar min bil. Efteråt ser jag massor av repor uppe på sidan av huven, varifrån kommer de? från tvätten? OCH att hela fronten på bilen sticker ut på andra sidan.
Jävlars jävla skit!!!!! Ja, jag kan svära jag med. Det händer inte ofta bara. Jag är INTE nöjd med mig själv alls. Och jag tänker på pengarna det kostar att laga den, pengar jag behöver till annat.
De i andra bilen kan ha blivit skadade och jag svär bara över min bil! Usch, vilken usel moral jag har. Jag skäms nu!