Är du nyfiken på att prova gestaltterapi?

beskrivning
Jag börjar snart det fjärde och sista året på gestaltterapeututbildningen på Nordisk Gestalt Institut. Jag arbetar nu som terapeut under utbildning. Kanske vill du börja i terapi? Eller känner du kanske någon som skulle vara intresserad?

Ta tillfället i akt och våga pröva nya vägar. Lär känna dig själv mera. Vem är du? Vad vill du? Vart är du på väg? Hur blev du den du är? Vad finns i ditt liv som inte känns färdigt, som kanske ligger och mal. Vad håller dig kvar i gamla mönster, när du egentligen skulle vilja pröva nya saker? Är det annat som du vill prata om?

Eftersom jag har min grund i skolan (lågstadielärare och tal/specialpedagog) är du också välkommen att ta kontakt med mig för tal/skolrelaterade ämnen t ex mobbning, selektiv mutism, talsvårigheter, sånt som har funnits eller finns. Eller finns det annat som du varit med om i barndomen eller i skolan och som lämnat ohälsosamma spår?

– Som klient hos mig får du min uppmärksamhet Här och Nu.
– Det du pratar om sker under sekretess.
– Jag får handledning av erfarna gestaltterapeuter på vägen, det är en förutsättning så här under utbildningen.
– I gengäld betalar du en mindre summa, 300 kr för en timme.

Hör av dig! Mejla eller ring, så berättar jag mer.
Välkommen!

mejla dana-at-danajergefelt.com
ring 070 262 67 67
Vi träffas i Handen.

Deklaration.

Tillbaka till skolan och vardag, så mycket vardag det nu är, så här i slutet av en termin. Nå, med massor av arbete framför mig där, gäller det att ha koll på tingen hemma. Så i kväll får jag hjälp att deklarera. Så blir det klart idag förhoppningsvis. Så skönt att få hjälp, annars vet jag inte hur det skulle gå.
Jag vill komma igång med att ha klienter med. Jag börjar bli otålig, som en häst som står i spiltan och skrapar med hovarna och vill ut på banan! Börja! Nu! Sätt fart! Allt är klart för start! Var finns du som vill gå i terapi hos mig? Jag väntar på dig.

Månen lyser.

Den här har jag hört många gånger, sedan min syster Rebecca gick med i Södra Bergens Balalajor för länge länge sedan. Några gånger har jag kompat på gitarren till den. Det var då. Nu är nu. Hon spelar fortfarande. Jag gör det inte så ofta längre.
Hon sitter i första raden som fyra från vänster. Det är tre som har röda klänningar. Inte de som syns först alltså.

Håll ut. Eller släpp.

Jag har gått i baklås nu känns det som. Har så mycket att göra, så jag vet inte var jag ska börja. Vill eller ska. Måste eller önskar. Behöver eller är tvungen. Språket är lurigt. Med olika nyanser. Som olika färger, som ger olika tryck och utfall.
Att prata mer positivt är alltid bäst, för hela ens organism. Med språket tänker jag och orden ger hela mig ett tryck eller stöd. Hur är jag bäst stödjande för mig själv idag?
Jag vill mitt bästa.
Ta en sak i taget. Skriv en lista. Gör det som känns mest pockande.
Hur vet jag vad som känns viktigast? Var finns energi? Vad vill jag?
Tvättar. Lätt.
Städa. Nä. Jo, som avledning.
Handla. Ja, sen.
Bestämma namn på firman, betala avgift och göra hemsida. Vill. Behöver hjälp. Har inte tänkt klart. Ska det vara .com eller .se? Såna förhållandevis små beslut är svåra för mig.
Här ligger en massa energi obrukad och fast i obeslutsamhetens träsk. Jag tycker inte om att vara där. Och det är jag. Fast. Se vad språket gör, vilken makt språket har över mig. Jag märker det. Jag känner det. Jag får ta makten över språket istället.
Kan gå. Kanske. Sen. Jag är inte där än. Jag håller fortfarande på att smaka på orden. Inget känns rätt för mig än så länge. Tills dess – håll ut. Eller släpp!

Jakten på Dalai Lama.

På väg hem från Norrland, lyssnar jag på en cd med Mikael Wiehe. Jag lyssnar om och om igen på ”Jakten på Dalai Lama”. Jag hör min systers röst i refrängerna.
Hon är med i Södra Bergens Balalajkor och de spelade in låten tillsammans med Hoola Bandoola Band för länge länge sen.

Hon sitter i första raden i en röd klänning med vita band på och vit rosett i håret. Bakom gitarristen till vänster. Rebecca heter min syster. Hon är bäst!
Och Dalai Lama var i Huddinge för ett par veckor sedan. Så den är ju verkligen passande.

JAKTEN PÅ DALAI LAMA
Jag är utsänd av landets ministrar
för att söka vår blivande prins
Jag har lovat att jag inte ska komma tillbaks
förr´n jag kan berätta för dem var han finns
Jag fick två stycken tecken att hålla mej till
när jag började resa omkring:
ett födelsemärke, som såg ut som en ros
och en märklig gyllene ring

Jag började leta på finare ställen
dit en prins kunde tänkas gå
Sen fortsatte jag på krogar och sjapp
och överallt där jag kunde komma på
Och jag sökte den gyllene ringen
i varenda juvelerares bod
Och sen gick jag ut på avskrädeshögarna
bland lumpor och sopor och skrot

Och jag vandrade långt och länge
överallt där människor bor
Och fast de flesta väl har sina märken
så var det inget som såg ut som en ros
Och många har ringar och smycken
och ett fåtal har mycket mer
Men att allt det som glimmar inte är guld
det har jag lärt mig av erfarenhet

De fattiga i Calcutta
som inte har nån mat
samlar koskit och silar den, för att se om det finns
några osmälta risgryn kvar
Och så måste också den som vill finna
och inte söker för sökandets skull
var redo att leta överallt
och inte vara fördomsfull

Så nu sitter jag här på ett ungkarlshotell
i en främmande, skrämmande stad
Och bland lumpor och lort och bland trasor och stank
ligger mänskliga spillror på rad
Och bland dessa krokiga kroppar
ska jag söka en ros och en ring
för kanske just en ibland spillrorna här
ska visa sej vara en prins

Nytt projekt.

I skolan står min nya skrivare på golvet, en tung och stor sak, som jag krockar med ofta, några gånger varje dag åker pappersluckan upp. Den står under mitt arbetsbord med. Inte helt bra alltså.
Idag cyklade jag ner till byns loppis och letade efter ett lämpligt bord till skrivaren. Jag hittade ett vitmålat sängbord, tungt och som kan passa om jag har tur. Om det inte går, kan jag göra om det till en sittpall hemma istället.
Jag sågade av de svarvade benen innan jag tog en bild. Så kan det gå.

beskrivning

Sen målartvättning, duschning och torkning. Nu är det bara lite slipa och sen måla. Jag behöver en hylla i ett hörn med, till vattenkokaren och telefonladdaren. Det blir perfekt med hyllan som jag tog bort. Behöver bara sågas av, det kan säkert slöjdläraren på skolan ordna med ordentlig såg. Ska bordet bli mossgrönt eller blågrått då? Det blir morgondagens beslut.

beskrivning

Idag har jag suttit lite i värmande sol, plockat ris, krattat löv, åkt en lönlös resa in till stan. Ska få en dosa tillsänd mig från banken, men den kommer efter det att jag åkt hem. Nå.. nästa gång jag kommer finns den här!

Jag älskar mitt hus.

beskrivning

Jag tittade på gamla bilder idag, från 2000 och framåt, från början av renoveringen och framåt, tills jag slutade ta papperskopior. Oj, vad jag och Leif har jobbat hårt med att få det i ordning steg för steg. Först skulle det bara bli uthärdligt rent med värme och vatten. Sen var det viktigt att få det fint med. Här är framsidan. Går inte att se hela eftersom grannens tomt, med stora träd och en häck är direkt framför.

beskrivning

Sen är det sydsidan, med fasaden som blev helt bytt, för fyra år sedan. Efter det orkade jag inte så mycket mer… Jag tappade liksom farten då.

beskrivning

Framsidan mot vägen har en gårdsplan där bilen står parkerad numera. Bilden är tagen ett par dagar senare, tidig morgon. Den här sidan blev målad först. Takläggarna hade en ställning där och sa: Passa på att måla nu medan ni har en ställning där. Den kan vara kvar en vecka, så att ni hinner. Ja ja ja… jag målade takkupan först. Jag har höjdskräck. Men jag klarade det. Usch, så rädd jag var!!!!

beskrivning

Norrsidan är sorgebarnet just nu. Får se om jag orkar ta tag i det i sommar. Behöver massor av hjälp i så fall. Har en ställning jag kan hyra och stegen ska sågas bort. Men orkar jag? Jag vet inte. Min hantverkarhjälpare ska i alla fall byta fasaden under fönstren nere. Så långt är beslutat. Men renovera fönster? Skrapa fasaden? Tvätta? Måla? Hm… Med beslutsam hjälp kan det gå. Det kan gå på sex dagar i så fall.

Här är bilder från husets barndom, det är byggt 1932 och möjligen är detta år 1935.
Huset var byggt till ägaren av en järnaffär, med affären i källarplanet.
Björken till vänster är numera en dubbel hängbjörk, stor och ståtlig, mitt älsklingsträd.

beskrivning

Någon är en lycklig ägare av en bil.

beskrivning

Nattsömn?

Längtar redan nu efter i morgon, att barfota springa ner till tvn och titta på The Nannie. Vad gör det att jag sett alla avsnitt fram och tillbaka? Slet ikke noe! Jag gillar henne. She was working in a bridal shop in Flushing, Queens, til her boyfriend kicked her out, in one of those qrushing sceens… Vad gör det att det börjar redan 06.40? Det räcker med att gå upp tidigt varannan dag. Och det är mitt eget val. Inte för att jag måste. Det gör skillnad. Fantastiskt att ha lov och vara ledig. Då och då jobbar jag ändå. Precis när jag vill.

Men kära nån vad jag är pratsjuk! Och vill ha en hemsida gjord NU! Har inget tålamod alls. Och kan inte betala något över nätet, för Mac och banken kommer inte överens med elektroniska legitimationen. Jag ville ju slippa ha dosan. Men tyvärr, den behövs och är inte här. Det får väl bli en till natt då, med planering och organisering av hemsidan i drömmarnas värld…

Nya planer.

Oj oj oj, vad jag har jobbat i natt. I drömmarna. Har drömt om en gammal kärlek och fått kramar och omsorg. Har varit del av något jag glömt nu. Har skrivit text och valt färger och bilder till min nya hemsida. Och säkert en hel massa mer. Orkar jag gå upp nu möjligen?
En ny dag väntar. En mindre blåsig dag förhoppningsvis. En dag att starta en firma på. Det var två år sedan sist jag startade Bella Förlag. Nu är det dags att dra igång något nytt. Så är det bara.

Mån-dag.

Måndag och kommande fullmånenatt. Passar ju bra just en måndag. Eller ska det heta mån-natt kanske…
I morse lyste i alla fall solen och jag gick ut med katten tidigt och mötte grannen, vi blev lika förskräckta båda av det oväntade mötet.
Det kunde sluta blåsa kan jag tycka. Snön töar, under natten försvann snön och isen utanför framsidan, jag hade huggit upp den. Snöhögarna krymper. Rabarbern sticker upp.

Jag kan inte påstå att det är full vila här på landet. I tankarna gör jag upp planer på vad som behöver fixas. Fjärde väggen behöver målas. Fönster bytas. Tak bytas. Slipa snedväggen i gästrummet. Göra klart i badrummet med lister och måla badrumsdörren. Ingen vidare lugn och ro i huvudet alltså. Och så har jag en del skrivarbete att göra, som har med gestaltutbildningen att göra. Har äntligen börjat på det! Och baka bullar. Handla. Laga mat. Öva qi gong. Jobba med Pim. Ja, har verkligen massor att göra. Det sägs att framgångsrika människor gör allt som behöver göras direkt, de samlar inte på hög, jag har något att lära där.

Och vad gör jag? Tar in björkris. Plockar skräp ute. Skrotar. Lullar runt i morgonrock. Äter påskägg så jag mår illa. Dricker te. Planerar. Letar nyckel. Upptäcker att jag också glömt recept på kisses medicin. Funderar på vad mitt företag ska byta namn till. Ändringen kostar pengar. Bäst att tänka till ordentligt då. Behöver nog prata med mitt bollplank om det. Du kan väl ringa? Och fixa hemsidan.
Nej, det blir inte bara att vila det här påsklovet. Behöver arbeta, arbeta, arbeta. Och se på månen.

Minne?

Blåsigt ute. Städar upp på tomten ändå. I morgon har det kanske blåst in nytt skräp… Letar efter nyckeln till garaget. Hm… Var kan den vara? I en ficka? I vilken ficka? Nycklar SKA hänga på samma plats alltid! Tur att hantverkaren hade den ena nyckeln och kom förbi med den.
Cyklade ner till affären. Gled ner, rättare sagt. Och motvind hem. Hade glömt pengarna hemma! Fick handla på krita. Nu gäller det att komma ihåg att betala i morgon då. Och så skulle jag säga vilket gatunummer jag har. Tja… Minnet är inte vad det har varit. Men jag hittade tillbaka till huset i alla fall…. alltid något!

Njutningsdagar.

En dag att vara ute på. Ska vårstäda lite ute. Njuta av våren. 11 grader. Duger gott. Växlande molnighet. Blåsigt som sjutton bara.
Behöver handla mat. Affären i byn har kanske söndagsöppet, får ta mig en promenad dit ner. Eller en cykeltur hellre. Leta efter vårtecken. Plocka påskris. Sitta i solen med en kopp te. Å vilka njutningar det finns att ta för sig av. Bara att börja. Nu!

Bilder från Paradiset.

Här är lite aprilbilder från mitt paradis i norr. Jag tror faktiskt inte jag har varit här på lång tid i andra delen av denna månad.
Och så mycket snö det har varit och kallt denna vinter, snön ligger fortfarande kvar. Resan upp var kantad av tussilago ända upp till Iggesund ungefär. Massor av gult lyste upp vägrenen. Härligt! Om en vecka har de slagit ut här med!

beskrivning

Här är framsidan av huset. Kan jag ha råd att bygga en ny altan? Nej.

beskrivning

Här är södersidan av huset. Fasaden är bytt för några år sedan. Hemskt jobb. Det vill jag aldrig vara med om igen. Men nu är det ganska fint. Fönstret i sovrummet behöver bytas ut dock. Har jag råd? Nej.

beskrivning

Snö, vad är det? undrar kisse. Long time no see. Bäst att gå runt och undvika att trampa i den.

beskrivning

Barkade rönnar och en katt.

beskrivning

Garaget behöver ett nytt plåttak. Har jag råd? Nä. Ska ta kostnadsuppgift dock. Har inte råd att ha det helt förstört heller. Husvård.

beskrivning

Min fina risiga tomt, nerifrån hörnet sett.

beskrivning

Inte visste jag att det finns scilla här i den risiga delen av tomten. Nu vet jag. Värdefullt vetande. Guld. Min fina tomt. Kom ihåg att jag sa det nu. I sommar kanske jag är trött på den och säger annat. Behöver hjälp att göra allt som ska göras. Nu är jag glad att vara här. Kurar skymning.