Tröstkudde?

Idag har jag köpt mig en jysk pude. Den är gjord i Vamdrup, inte så långt härifrån. Jag stod och valde mellan den och en kudde från Ringsted på Sjælland. Klart det ska vara en jylländsk kudde som minne härifrån!
Jag får mer och mer ångest över att behöva åka hem. Jag är inte klar. Jag blir nog aldrig klar med Danmark. Detta land och detta språk finns djupt rotat i mitt hjärta. Det är bara så. Hur ska jag kunna riva upp det och släppa taget? Måste jag? En röst inom mig säger att jag måste. En annan röst säger nej, håll kvar, njut och gläds åt det som trots allt finns här för mig. Och så gör det så mycket ont då och då i hjärtat, av kärleken, som inte blev till mer än det blev. Ont! Alltid ont! Fina minnen med, visst. Men kun erindringer. Och så är jag arg också. Ilskan kommer också över mig med jämna mellanrum. Arg! Jag är riktigt arg! Vred!
Så lyssnar jag på ”Svantes viser” med Benny Andersen och Paul Dissing. Svante längtar hem. Inte jag. Han kommer inte tillbaka till Sverige. Jag gör.

4 svar på ”Tröstkudde?

 1. Hei, her er eg att! (igjen)

  Hm, eg skynar ikkje kvifor du tykkjer betre um dansk enn svensk. Men, alt slikt er subjektivt, og det er vel à²g slik at ein likar det som ein ikkje hev sjà¸lv. Og at ein knyt seg sjà¸lv til ulike ting. Men dersom eg set ”pude” mot ”kudde”, som i ei tevling, so vinn ”kudde” lett som fan! Berre hà¸yr ordet! Ah! Dessutan sagde vesle Petter ”kudde” nyst, og det var fint. Mysigt, eller kva de segjer 🙂

  Du saknar ikkje heim. Eg saknar heim. Men veit du kva eg saknar mest? Furu. Eit furu-tre, det er alt eg treng. Nà¦sten. Men furu. Det finaste ljodsporet (soundtracket) i universet er vind i ei furu. So veit du det!

  Ja. Og arg? Det er eg à²g. Eg vil helst kasta stolar kringum i romet, eller riva upp eit tre. Men det kann eg ikkje. Og eg vil ikkje segja kvifor (varför). Du ser ikkje arg ut. Eg trur ikkje eg ser arg ut heller. Merkelegt kva mennesket kann ha i seg utan at det synst.

  No skreiv eg langt igjen.
  Og mykje um meg sjà¸lv.
  Men eg orkar ikkje gå gjenom og redigera burt noko.
  So: tack för idag!

 2. Ha ha ha… jag fà¸redrar pude nu i alla fall. Jag kan det andra svenska. Jag vill ha nytt och spà¦nnande ju!
  Kà¦raste Kristin, vi kan kanske gå en promenad i morgon och prata lite eller bara gå tysta. Se på himlen och trà¦den och vara hà¦r tillsammans en stund. Vad sà¦ger du om det?
  Sov gott!

 3. Nytt og spennande? Kva med nynorsk?
  He-he. Nynorsk er i alle fall språket i MITT hjarta. Då er det godt at nokon som du tek seg av dansken og held tett til brystet. 🙂

  Oi, ja, ein promenad kanskje! Dersom det blir tid til det. Inni mellom oppgåvearbeid og slikt. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.