En poet för alla tider – Rumi i Rinkeby

Jag har precis läst klart den här boken ”En poet för alla tider – Rumi i Rinkeby” (Fondi Förlag 2007, red. Dorothea Rosenblad). Den är jättefin. Jag blir rörd av att se skolbarnens arbeten med att lära sig om Rumi och hans liv. Genom projektet Abrahams barn arbetar man tvärs över alla religionsgränser, för ”att söka det gemensamma i religiösa traditioner, istället för att fokusera på skillnaderna.” (s 5) Jag är inte förvånad över att det är samma slags metod, att ta till sig litteratur och läsning, som jag tidigare läst om i boken ”Listiga räven”, ett läsprojekt från Rinkeby. Boken beskriver IE-metoden, Identifikation skapar Empati. Undrar varför jag inte oftare hör talas om den metoden? Hm…
Här skriver olika människor om sina upplevelser och relationer till Jalal al-din Rumi, om Rumis liv och om hur svårt det kan vara att översätta Rumis dikter. Och ändå blir människor i hela världen berörda av dem. Eleverna har också givit många bidrag till boken. Läs den!
Boken beställs från Rinkebys bibliotek för 175 kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.