Bokslut 2015.

beskrivning

Så är ännu ett år gånget, strax lagd till det förflutna och in i glömskan.
Tv sänder årskrönikor och det är mycket av mord, krig, terror och flyktingkris som de visar. Det har varit ett sånt år. Frågan är om det blir mer eller mindre i framtiden av det. Lugn och ro är alltid förhoppningen. Sedan blir det som det blir. Vi vet numera att det mesta kan hända. Vi lever inte längre i en ankdamm, vid sidan av den stora världen. Vi är numera en del av den, med både mörker och ljus.

beskrivning

Jag har genomlevt stambyte i fastigheten och kommit ut på andra sidan, ganska energilös och ännu inte klar med allt. Året blev inte som jag hoppades med gestaltgrupper, för stambytet drog ut på tiden och jag förmådde inte mer än jag gjorde. Däremot har jag masserat och mediterat. Dessutom var jag i Danmark som co-ledare och har nu fått träning och erfarenheter. I Danmark har jag också hunnit med att vara hos min gode vän och njutit av himmel och hav i ett lugn och ro, som jag inte trodde kunde finnas. Och dessa bokskogar älskar jag att gå i. Bad har det också blivit, både i Norrland och i Danmark. Underbara och kalla bad. Det hann inte bli så varmt i vattnet, men jag badade ändå.

beskrivning

Min ekonomi känns stabil och i balans, i alla fall för ett tag framöver. Min vikt är likaså stabil, men inte i balans, har inte kommit tillbaka på banan än, efter stambytet.

Bokslut ska göras, inte bara här, utan också för min firma och den ideella föreningen jag är kassör i. Puh! Det är lite mycket just nu. En ny hemsida är sjösatt, för föreningen lekarbetspedagogik. Ett nyhetsbrev till föreningens medlemmar är avsänt igår. Men hur gör jag en mejlinglista? Det får blir en utmaning till januari.

beskrivning

Jag jobbar mer och mer, undrar vad det kan bero på? Kan det vara för att det är skoj att jobba i en ideell förening, eller för att mitt liv runtom inte fyller helt? Jag är osäker. Jag behövs i alla fall i föreningen, för att genomdriva förändringar för framtidens lekarbeten.
En utmaning för våren blir också att starta en drömgrupp och en gestaltgrupp för pedagoger.
Jag hoppas att jag kommer tillbaka till Danmark. Jag vill det gärna. Det är de små sakerna i livet jag njuter av. Promenader i en skog med en vän, ett bad, närhet. Och att vara med barnbarnen och följa deras utveckling. Kullerbyttor och teckningar. Sjungande barn, tågbanor och bilintressen.

Jag önskar alla ett Gott Nytt År 2016. Tänk vad tiden går!

beskrivning

Ett ögonblick i tiden.

beskrivning

Julaftonssmorgon. För många en tid av glädje och förväntning om en härlig helg tillsammans med sin familj, släkt, vänner. För andra en mer ansträngd tid, vare sig de firar med sin familj eller själv.
Vare sig det är på det ena eller andra sättet eller något annat sätt, så är tiden förgänglig och julen tar också slut. Både med tillfredsställelse över vad som varit eller med en utandning: Puh!

Idag gläds jag åt mina lunchgäster som kommer och äter gröt och skinkmacka. Jag gillar att fixa mat åt dem jag älskar. Får jag sällskap i köket är lyckan total. Det händer sällan dock.
Tiden från min födelsedag och fram till idag har varit fylld av ångest. Något har rört mig i djupet och stört. Har inte orkat fixa gran, som jag brukar älska att ha. Har ägnat mig åt att snickra, städa, se på tv och gå promenader. Prata med vänner. Hålla mig i rörelse helt enkelt och göra bra saker.

Och nu är julafton här. Paket är inslagna och namnade, ej rimmade. Skinkan griljerad och god. Bröd, gröt, sill, pepparkakor finns också. Ska sjunga i kyrkan i natt och i morgon bitti. Det mesta är bra.
Tänd ljus. Sprid ljus. God Jul alla.

Julpyssel.

beskrivning

Dagen före julafton gör jag klart det som väntat ett tag. Och det är väl inte så illa, eftersom adventstid betyder väntan.
I köket sätter jag upp en ny kakellist, eftersom den gamla inte går att använda där, hantverkarna i stambytet satte kakelraderna svajigt. Och eftersom jag har både grått, vitt och svart i köket, får listen vara svart den här gången. Kanske kan jag måla den sen med magnetfärg.
Jag känner mig kreativ och beslutsam. Jag hittar lösningar för att få den på plats, eftersom jag bara har två händer att hålla med. Jag är inte heller rädd för att borra. Blir fel, så blir det. Och det här ska bli klart idag.
Jag ska vara hemma på jullovet. Det är ovanligt. Inga resor varken norrut eller söderut. Så har jag tid att fixa med mitt hem, det som är kvar att göra efter stambytet. Med en suck, inser jag att det är det jag har att göra. Jag kan drömma och önska så mycket som helst, det blir inte som jag hade velat.
Tystnaden är här och jag får fylla den själv, med det jag kan påverka. Göra mitt bästa med tiden. Göra det bästa för mig och de och det som faktiskt finns här. Dagen före dopparedagen.

Enkla miljötips för ett renare vatten.

beskrivning Hushållen i min kommun har fått en fin broschyr i brevlådan, om enkla miljötips för ett renare vatten.
Där tipsar de om att vi ska köpa miljömärkt tvättmedel, dosera för mjukt vatten och dammsuga innan vi våttorkar. Och i toan ska bara sånt vara som har med det att göra. Inget skräp dit.
De skriver att vi ska se till att inte använda gula och röda konstnärsfärger som innehåller kadmium och lämna färg, lacknafta och liknande till återvinningscentralen. Medicin ska till apoteket. Inget konstigt med det. Vi måste påminnas om det så att alla vet.
Men sen kommer det konstiga, för det är inte helt enkelt, det står:

Undvik produkter som är antibakteriellt behandlade.

Ju mer smink, krämer och skönhetsprodukter du använder, desto mer kemikalier utsätter du din kropp och miljön för.

Undvik triclosan och mikroplaster. Triclosan kan förekomma i tandkräm, tvål, munskölj eller deodoranter. Läs på förpackningarna för att undvika ämnena.
Många produkter innehåller mikroplaster. De är skadliga för vattenlevande organismer och kan inte rensas bort fullständigt i reningsverken. Mikroplaster kan dölja sig bakom ord som ”microsphere”, sperules” eller polyethylene, PE”.

Miljögifter som skadar
Nonylfenol finns i importerade textilier. Giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i miljön och är hormonstörande.

Bronserade flamskyddsmedel finns i elektronik, möbler, textilier (inte i kläder) byggmaterial och skumplast. Ämnet avdunstar och ansamlas i damm. Flera bromserade flaskyddsmedel är idag förbjudna, men används fortfarande. Vissa är mycket giftiga för vattenlevande organismer och orsaka skadliga långstidseffekter för miljön. En del är giftiga och kan skada fortplantningsförmågan.

Ftalater finns i mjukgör PVC-plast i byggmaterial, elektriska kablar, förpackningar, leksaker med mera.Används också i färg, gummiprodukter, lim och textilier. Kan heta DEHP, DBP, BBP, DINP, DNOP, DIDP, varav flera numera är förbjudna i leksaker och barnvårdsartiklar. En del ftalater kan skada fortplantningsförmågan och har hormonstörande effekter. De kan också ha samband med sjukdomar som astma och diabetes.

Triclosan kan finnas som antibakteriell tillsats i vissa tandkrämer, deodoranter, tvålar och sportkläder. Ämnet är giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter för miljön. Misstänks kunna bidra till ökad antibiotikaresistens.

Silver förekommer i kläder, klädimpregnering, skor, kylskåp, diskt- och tvättmaskiner samt allehada byggprodukter som anges antibakteriella. Mycket giftig för vatten- och jordlevande organismer. Misstänks kunna bidra till ökad antibiotikaresistens.

Högfluorerande ämnen består av mycket svårnedbrytbara änmnen som PFOS och PFOA. De används som vatten- och smutsavvisande impregnering i arbets- och fritidskläder, skor och polish och släckskum. Förutom fluorisenade ämnen kan ämnesgruppen kallas fluorkarbonater, fluororganiska ämnen, perfluorföreningar , polyfluorerade ämnen ets. De skadar fortplantningen och orsakar sannolikt cancer.

Jag förstår ingenting! Vi vet och misstänker detta. Varför finns det kvar? Varför gör vi inte mer än så här och får en fin broschyr i brevlådan.
Som enskild konsument kan jag ha svårt att göra rätt, det är därför vi behöver ha kontrollorgan i samhället.
Men när jag själv ska läsa den pyttesmåiga texten på tandkrämen, för att kunna välja rätt, då fattar jag inte varför det är tillåtet att tillverka sånt. Jag är inte heller utbildad kemist, så att jag kan tolka allt som skrivs. Om allt nu redovisas.
Jag köper så mycket jag kan av ekologiska varor för jag kan välja. Alla har inte råd med det. Då måste andra välja bort det skadliga i affären. Det ska inte tillverkas mer. Det ska bort.

Och tills dess får jag ta med mig vattenbroschyren till affären, tillsammans med förstoringsglaset. Bättre att göra något än inget. Bojkotta de farliga produkterna. Välj miljövänligt.

Gud, för dig är allting klart.


Från ”Musik till tröst”

Gud, för dig är allting klart, allt det dolda uppenbart.
Mörkret är ej mörkt för dig och i dunklet ser du mig.

Läk mitt öga, att jag ser hur du är i det som sker.
Där jag bäst behöver dig är du allra närmast mig.

Och om jag ej mer förmår gå i tro den väg du går,
led mig vid din fasta hand, steg för steg mot livets land.

När min tanke, tvivelstrött, obetvingligt motstånd mött
och ej mera mäktar strid – inneslut den i din frid.

All din nåd är öppen famn och ditt namn en ljuvlig famn
Vad du vill är helighet, men du är barmhärtighet.

Psalm 217, text E Malmström (1937) musik G Ch Strattner (1691)

beskrivning

Beslut eller inte.

beskrivning

Näe! Vad sjutton ska jag göra på jullovet? Har planer, men vete tusan om jag har lust till det. Helst skulle jag vilja ta bilen och ge mig ut på en långtur. Kanske till Danmark. Inte så särskilt originellt bara. Vore Skagen och Göteborg originellare kanske? Varför inte resa någonstans där jag aldrig varit? Bornholm? Eller för länge sen Öland eller Gotland? Skulle jag hinna ner till Tyskland om jag gasar på? Från Danmark är det väl inte så långt dit heller.
Hm… jag får se. Gran eller inte? Resa eller inte?
Ett vet jag, jag reser inte norrut i år. Och jag reser inte till Norge. Men vem vet? Till Finland! Eller England! Frankrike! Italien! Spanien! Marocko! Det vore ju häftigt, på ett vanligt jullov. Oj oj!
Kan man hänga upp lampor i tallarna till glädje, så kan jag väl fantisera fritt. Eller hur!

beskrivning beskrivning

Decemberfirande.

beskrivning

Jag bakar lussekatter, för jag ska fira min födelsedag andra advent. Inte för att jag fyller år den dagen, men för att jag är hemma i lugn och ro. Och jag vill dessutom ha lussebullar till Lucia tredje advent. Vad passar väl då bättre än att baka lite innan dess!

beskrivning

Jag har bestämt mig för att baka en tårta. En rosa prinsesstårta. Det gillar de flesta! Jag gör en botten som blir riktigt fin och med egengjord hallonsylt från landet, det mesta är ekologiska ingredienser i tårtan. Men skalet är köpt, bara att kavla ut lite och lägga på. Jag gör en ros av lite rester som jag skurit bort.
Söndagskalasets mysterium kvarstår: Hur kommer det sig att min släkt börjar skära upp tårtan och äta av den utan att jag är med? Det är oartigt. Jag håller fortfarande på att fixa i köket. Och vem äter upp rosen? Ingen vill berätta det, men jag har mina aningar.

beskrivning

Sånt här blir jag mest rörd av. Mitt barnbarn som ritat….. och

beskrivning

…. pepparkakor som min dotter har bakat.

beskrivning

På självaste födelsedagen åker jag in till stan efter jobbet, med en kär vän. Vi går på terapibio och sen ut och äter lite och dricker lite vin. Promenaden till centralen, genom gamla stan är bedårande vacker, med Stockholm i ljus. Här är Tyska kyrkan.

beskrivning

Och här är inne på Centralen, nästan som en kyrka det med, medan jag väntar på pendeltåget hem.
Så fint att det finns människor som pyntar och julfixar till allas glädje. Så fint det blir ser jag. Ser du det med? Jag gläds åt traditionerna. Inte alltid orkar jag fixa. Men ibland gör jag det.
Jag går upp och tittar på Lucia på tv nu på morgonen. Det är vackert, så berörande vissa ögonblick och fina sånger och skön musik. Jag förvånas över applåderna bara. Är det en upplevelse av Lucia, musik, ljus och traditioner vi får, eller är det ett uppträdande? Nå, det är bara en undring. Jag vet vad jag tror.
God tredje advent och fin Lucia.