Enkla miljötips för ett renare vatten.

beskrivning Hushållen i min kommun har fått en fin broschyr i brevlådan, om enkla miljötips för ett renare vatten.
Där tipsar de om att vi ska köpa miljömärkt tvättmedel, dosera för mjukt vatten och dammsuga innan vi våttorkar. Och i toan ska bara sånt vara som har med det att göra. Inget skräp dit.
De skriver att vi ska se till att inte använda gula och röda konstnärsfärger som innehåller kadmium och lämna färg, lacknafta och liknande till återvinningscentralen. Medicin ska till apoteket. Inget konstigt med det. Vi måste påminnas om det så att alla vet.
Men sen kommer det konstiga, för det är inte helt enkelt, det står:

Undvik produkter som är antibakteriellt behandlade.

Ju mer smink, krämer och skönhetsprodukter du använder, desto mer kemikalier utsätter du din kropp och miljön för.

Undvik triclosan och mikroplaster. Triclosan kan förekomma i tandkräm, tvål, munskölj eller deodoranter. Läs på förpackningarna för att undvika ämnena.
Många produkter innehåller mikroplaster. De är skadliga för vattenlevande organismer och kan inte rensas bort fullständigt i reningsverken. Mikroplaster kan dölja sig bakom ord som ”microsphere”, sperules” eller polyethylene, PE”.

Miljögifter som skadar
Nonylfenol finns i importerade textilier. Giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i miljön och är hormonstörande.

Bronserade flamskyddsmedel finns i elektronik, möbler, textilier (inte i kläder) byggmaterial och skumplast. Ämnet avdunstar och ansamlas i damm. Flera bromserade flaskyddsmedel är idag förbjudna, men används fortfarande. Vissa är mycket giftiga för vattenlevande organismer och orsaka skadliga långstidseffekter för miljön. En del är giftiga och kan skada fortplantningsförmågan.

Ftalater finns i mjukgör PVC-plast i byggmaterial, elektriska kablar, förpackningar, leksaker med mera.Används också i färg, gummiprodukter, lim och textilier. Kan heta DEHP, DBP, BBP, DINP, DNOP, DIDP, varav flera numera är förbjudna i leksaker och barnvårdsartiklar. En del ftalater kan skada fortplantningsförmågan och har hormonstörande effekter. De kan också ha samband med sjukdomar som astma och diabetes.

Triclosan kan finnas som antibakteriell tillsats i vissa tandkrämer, deodoranter, tvålar och sportkläder. Ämnet är giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter för miljön. Misstänks kunna bidra till ökad antibiotikaresistens.

Silver förekommer i kläder, klädimpregnering, skor, kylskåp, diskt- och tvättmaskiner samt allehada byggprodukter som anges antibakteriella. Mycket giftig för vatten- och jordlevande organismer. Misstänks kunna bidra till ökad antibiotikaresistens.

Högfluorerande ämnen består av mycket svårnedbrytbara änmnen som PFOS och PFOA. De används som vatten- och smutsavvisande impregnering i arbets- och fritidskläder, skor och polish och släckskum. Förutom fluorisenade ämnen kan ämnesgruppen kallas fluorkarbonater, fluororganiska ämnen, perfluorföreningar , polyfluorerade ämnen ets. De skadar fortplantningen och orsakar sannolikt cancer.

Jag förstår ingenting! Vi vet och misstänker detta. Varför finns det kvar? Varför gör vi inte mer än så här och får en fin broschyr i brevlådan.
Som enskild konsument kan jag ha svårt att göra rätt, det är därför vi behöver ha kontrollorgan i samhället.
Men när jag själv ska läsa den pyttesmåiga texten på tandkrämen, för att kunna välja rätt, då fattar jag inte varför det är tillåtet att tillverka sånt. Jag är inte heller utbildad kemist, så att jag kan tolka allt som skrivs. Om allt nu redovisas.
Jag köper så mycket jag kan av ekologiska varor för jag kan välja. Alla har inte råd med det. Då måste andra välja bort det skadliga i affären. Det ska inte tillverkas mer. Det ska bort.

Och tills dess får jag ta med mig vattenbroschyren till affären, tillsammans med förstoringsglaset. Bättre att göra något än inget. Bojkotta de farliga produkterna. Välj miljövänligt.

3 svar på ”Enkla miljötips för ett renare vatten.

  1. Håller med! Obehagligt om det lurar såna farliga ämnen i produkter och kläder och så.

  2. Du har så rätt Dana! Det kan omöjligt vara vi konsumenter som ska stoppa farliga ämnen! Det måste vara våra politikers uppgift!

  3. Hoppas politikerna jobbar på med det. Och medan de gör sitt, får vi också göra vårt; köp miljövänliga produkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.