Eurovision song contest 2011

Det heter ju inte schlagerfestival längre. Danmarks poplåt är trallvänlig. Litauens en riktig schlager. Båda kan få vinna i mina öron.
Jag har inte lyssnat på låtarna förrän ikväll. Jag vill gärna bli överraskad och höra allt för för första gången precis nu.
Tre första låtarna har killar som spelar gitarr, ja faktiskt fyra, programledaren först, och sen Finland, Bosnien/Hercegovina och Danmark, men spelade verkligen Dino? Höll han inte bara gitarren där som playback? Det är frågan. Rumäniens låt är inte kul och nu är det Sverige. Vad månne det vara för något… Vem är han som sjunger? Jag vet ju ingenting! Nå, det var ju mer show än sånginsats. Sången försvann i det hela.
Estland, nä. Grekland, låter lite grekiskt. Det är uppmuntrande. Men dansar man så i Grekland? Kanske det… Frankrike – ett skämt? Italien – annorlunda. Den gillar jag. Något land har jag nog missat, mellan facebook och en kommentar på bloggen. Jodå, Ungern, Irland och Ryssland. De fastnade tydligen inte alls här. Missade Tyskland med.
Schweiz. Tja. Inget komplicerat, lagom enkelt. Storbritannien. Nu är mina öron TRÖTTA på att lyssna märker jag. Moldavien, nu gör det ONT i mina öron. Stänger av ljudet en stund.
Rumäniens låt har nog också varit spelad tidigare i popvärlden, liksom den danska och litauiska. Rytmen, stämningarna, slingor, komp, ackordföljder, arr, låter lika som 1960-70-tal. Pop och schlager har nog inte förändrats så mycket ändå. Samma koncept i olika förpackningar bara.
Österrike. Duger. God röst. Schlager. Azerbaijan. Ingen vinnare, men ok. Slovenien. Den gillar jag. Island. De ger alltid broderskapspoäng till Danmark enligt kommentatorn på DR1. Ja, jag tittar på den danska utsändningen. Och låten kunde lika gärna ha varit dansk säger han med. Nja… engelsk kanske. Vad heter han som sjöng såna låtar? Hm…Jo, Cliff Richard. Spanien. Säg det med ett leende? Ukraina. Ser ut som en ängel. Sjunger ok. Serbien. 60-tal i både kläder och musik. Jag har hört låten i ett tidigare liv. Optiska effekter. Georgien. Som metallica? Eller någon annan genre? Ingen vinnare. Nix!
Överlag hyfsade låtar tycker jag. Jag har i alla fall inte somnat. Stängde av ljudet två gånger bara. Jag är kanske inte lika kritisk längre kanske som jag varit förr.

Men schlagrarna framför alla är Jedan dan, La La La, Puppet on a string, Främling och några till. Det var bättre förr? Nej, inte alls. Men det var nog lite annorlunda. JAG var annorlunda. TIDSANDAN. Och det fanns många riktigt PINSAMMA bidrag då. Verkar inte vara så nu. Sammanfattningsvis: Jag HAR hört de flesta låtarna förut. De låter likadana som förr. Så tryggt och oförutsägbart.
Vilket land vinner? Spelar ingen större roll. Alla som har varit med har vunnit oavsett vad.
Fast jag tror att Danmark vinner. Jag tippade dem vid deras förra seger också. Kom ihåg det!

Ja ja… nu får jag väl äta upp det jag skrev om Azerbaijan. De vann. Sverige trea och Danmark femma.

2 svar på ”Eurovision song contest 2011

  1. Klart jag röstar på dig för den goa kommentaren! Lycka till! Vilka fina bidrag det är i din tävling. Gott att se så många spännande bilder! Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.