Åtta rosor.

beskrivning

Jag har handlat mig en ny Aà¯cha, för jag tror inte att det är den rätta rosen som kommer upp som jag satte för ca fem år sedan. Jag planterade den nog inte djupt nog och klippte inte av ymprosens skott som jag skulle ha gjort. Och var ska då den nya planteras? Det tål att tänkas på. I skyddat läge. Mot väggen?

beskrivning

Ny är också en polkagrisros, Rosa Mundi, en gallicaros. Jag såg en på Rosendals trädgård som var så vacker, men orkade inte bära den hem därifrån. Den skulle klara zon 6. Så handlade jag en på Zetas. De var ärligare och sa zon 4. Så nu gäller det att hitta ett verkligt skyddat läge. Jag VILL ha den här! De danska färgerna får gärna en plats här.

beskrivning

Gudhem verkar trivas bland jordgubbarna och myntan. Den köpte jag mest för härdighetens skull. Men vackra blommor som doftar, vad spelar det för roll var den kommer från…

beskrivning

Också den här Thérése Bugnet är härdig här i zon 6. Den har vackra blommor och doftar underbart! Rosa? Tja, mitt barnbarns älsklingsfärg ska också ha plats här, bredvid hammocken. Där kan vi sitta i sommar och njuta.

beskrivning

Ja, det här är en överväldigande Finlands vita ros, som får bre ut sig ohejdat mot staketet. Möjligen ska jag klippa ner den efter blomningen, det är dags nu.

beskrivning

En finstämd liten ros, som blommar i massor av buketter och i långa bågar, som jag nog får ta och fånga in i någon riktning. Kanske göra ett valv? Den har verkligen tagit sig och trivs så bra här vid gamla flaggstången. På andra sidan har jag satt en vit syrén. Myskmadran är också vit i botten. Men så satte jag ett ogräs som jag hittade i ogräsmattan, en rödblära, för den är så fin.

beskrivning

Den här kommer från granntomtens vilda. Något slags nypon, vildros, säger jag.

beskrivning

Och ja, nyponrosen är svår att tygla. Jag klipper den vid husets hörn varje år, för jag vill inte bli riven när jag går förbi uppför trappen där. Och den kommer alltid igen. Toppenblomma!

Jag vill ha fler vresrosor. De ska växa ut mot vägen, som häck. Det kan bli sommarens rosprojekt att hitta såna att sätta där.
Rosor kan absolut bli en passion. Nu har jag åtta, kanske nio. Och den tionde, Kinesisk gulros, växer på ett annat ställe.
Från knopp till blomning. Nu har jag tid att vara med mina blommor. Underbart. Njutningsfyllt. Meningsfullt samlande.

2 svar på ”Åtta rosor.

  1. Läser att sommaren är kall hos dig med. Men vilka rosor – bra köp. jag väntar på min Helenaros som ska täcka väggen in till grannen På halva väggen möts den av Madame Pontier. Rosen American Pillar har aldrig haft så många knoppar som i år. Att ha rosor det är att längta.

  2. Hej! Javisst är det så. Rosorna är bärare av symboler, både i litteratur och i mitt liv. Sånt är viktigt att ta hänsyn till, vilka rosor som helst kommer inte in i min trädgård i alla fall… 🙂
    Nu ska jag kika i min rosbok och lära känna dina rosor lite mer. Det låter så spännande!
    Mina rosor och min pion har heller inte varit så stora som nu. Vintern var mild, kan det ha med det att göra tro….
    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.