Trädgården i maj.

För första gången någonsin, är jag i min trädgård hela maj månad.
För första gången arbetar jag mer än någonsin där.
Jag är trött. Och ändå fortsätter jag att slita. Jag är väl en arbetshäst. En trött häst.

Samtidigt är det fint att se hur allt växer och kommer upp i en viss ordning.
Fortfarande blommar vitsipporna. Men blåsipporna har blommat över och förgätmigejerna tar vid.

beskrivning

Ogräset backskärvfrö växer upp under lång tid. Från tidig vår till höst kan jag tro. Den fröar av sig väldigt lätt. Inte bra. Så blir det bara fler och fler om jag nu inte håller efter den. Går en runda varje dag och drar upp alla nya blommor som kommer upp. Likaså med hundkexet som börjar blomma nu. Jag håller efter dem. En vän sa att det symboliserar för munkar att plocka bort ogräs i mindet, så jag rensar till kontemplation och för att tömma tankarna. Tur att jag har mycket ogräs då!

beskrivning

Svalörten har visat sig på flera ställen. Styvmorsvioler finns också här och där. Men gullvivor bara på två, med få blommor.

beskrivning

Jag har sått ängsblommor på friland, men de tar tid att komma upp. Skulle ha sått dem redan i höstas. Och vad var det jag sådde på friland i höstas, massor av frön. Kan det vara trädgårdsnattviol? Jag trodde det var stockrosor i den påsen. Men ok, nu växer de där i alla fall i år. Jag har sått rätta fröerna nu. Hoppas de kan klara vintern här och blomma till nästa år.

beskrivning

Har satt potatis, och blasten stack upp ur jorden, som vore de vulkaner.

beskrivning

I höstas satte jag lite lökar här och var, som dessa två röda, som står vid en vit akleja och minner mig om goda dagar i Danmark. Kanske kan enkla tulpaner överleva vintrarna här? Själv tycker jag att vintrarna är för kalla och hårda i norr.

beskrivning

Många växter har frusit bort. Våren blev först varm och rosor, fläder, kaprifol vaknade upp. Sedan kom vintern tillbaka och det klarade de inte. Borta är rosen Lykkefund, som blommade i kaskader förra sommaren. Flädern är borta till hälften. Kaprifolerna har jag klippt ner och får se om det finns liv i det som är kvar. Jag tar hand om riset från flädern, de är bra att elda med.

beskrivning

Nu skördar jag rabarber, marockansk mynta, gräslök. Kokar lite sylt av rabarber, flädersaft och mynta.

beskrivning

Ett nytt sittställe finns med en bänk som kanske ska laseras står vid rundeln, där jag kan se solnedgången, innan grannens slyskog skymmer.

beskrivning

I sommar kommer en ny flaggstång monteras. Det blir konstigt. Har aldrig haft en flaggstång tidigare. Bäst att passa på att göra sånt, medan jag bor här. Morgondagen vet jag inget om. Det vet ingen. Planera för en morgondag kan man göra ändå; en sommarresa till Berlin är bokad. Dit vill jag, särskilt i år.
Innan dess får jag nog ta och laga cementtrappan med cementfix. Orkar jag? Vet inte.

beskrivning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.