Släktforskar.

Jag har, precis som så många andra, blivit intresserad av DNA-testning för att utröna varifrån vi stammar ifrån. Jag beställde ett test från en firma först och igår från en annan. Så kan jag se vilken firma som är mest trovärdig.
På deras hemsidor kan man bygga upp sitt släktträd och jag slutar nästan andas för varje led bakåt jag kommer. En del kände jag till från min fars släktforskning, tacksam för hans arbete. Det gör det hela lite lättare. Han stammar från Norrland och sen Småland. Men idag kom jag ner till 1500-talets Skåne och då blev det bara för mycket. Jag kan inte riktigt uthärda så mycket ny information på en gång. Får ta det pö och pö där. Gå en tråd nedåt i taget. De flesta stannar på 1700-talet. Vilken tur att Sverige skrev upp allt i kyrkböcker, vilken skatt att få ta del av detta.
En del är felstavat. En del siffror kan vara oläsninga. Namn likaså. Men flera belägg styrker ändå en tråd med alla barn, födslar, dödslar och däremellan dop och giftermål.
Herregud så spännande!
Så nu vet jag vad jag kan göra när jag har tråkigt. Slå på datorn och vandra in i släktleden med deras datum och förundras över att någon föddes 1 april 1815 och en annan dog 8 december och en tredje… Här står det inte hur någon dog, inte heller kriminellt, lastbart leverne. Det får utrönas på annat sätt.
Däremot kan man få statistik på ena hemsidan. Lite kul det med. Oj vilken värld att dyka ner i. Förstår att den är förtrollande, jag blir som beroende. Och glad över alla månniskor som funnits tidigare, så att jag nu kan finnas här och göra mina saker.

beskrivning

Ett svar på ”Släktforskar.

  1. Så intressant och spännande Dana. ja, börjar man forska i släktleden så förstår jag att man är fast. Jag har funderat många gånger på att börja vet att man nu i V-Haninge har en kurs på gång i Tingshuset tror jag. Men nu börjar ju odlingssäsongen så det kanske får bli till hösten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.