Rumis födelsedag.

Idag är det Rumis födelsedag, om det nu går att säga att det är just idag. Jag får tro det. Rumi föddes för 815 år sedan, 30 september år 1207 i Vakhsh, i nuvarande Afghanistan. Jag vet inte om platsen finns kvar på kartan, jag får se om jag kan hitta det sen.
Jag läser i en av mina böcker om Rumi. Idag börjar jag bakifrån med fotnoterna och kommer sen in på dikter om döden. Jag är närmare döden idag än jag någonsin varit, så det är inte helt fel att börja där i mitt läsande.
Men nu är det en födelsedag att fira, så vad passar då bättre än att översätta några fler dikter ur boken Rumi – kærlighedens digter, av Folmer Blume Leide, som översatt och tolkat Rumi till danska. Det kan väl räknas som presenter det med!
Rumis dikter kan till en del vara som livsstilsråd. Många är kärleksdikter och ännu en del är dikter om olycklig kärlek. Det är som en aldrig sinande brunn, där den törstande kan finna vatten. Samma ord, verser och berättelser kan få fler betydelser genom våra liv, allteftersom vi utvecklas och måhända blir klokare.

När du ser älskande,
låt då bli att gå förbi dem,
sätt dig med dem.
Kärlekens eld värmer världen,
men också eld dör
i sällskap med aska.

beskrivning

Det är bra att lämna varje dag bakom sig
liksom rinnande vatten, fri från sorg.
Igår har gått och dess historia är berättad.
Idag spirar nya frön.

beskrivning

Vi är spegeln såväl som ansiktet i den.
Vi smakar i detta ögonblick smaken
av evigheten. Vi är smärtan
och det, som helar smärtan.
Vi är det färska kalla vattnet och krukan, som häller.

En uppfordrande dikt:
Vem skapar dessa förändringar?

Vem skapar dessa förändringar?
Jag sköt en pil till höger.
Den landar till vänster.
Jag rider efter en hjort och finner mig själv
jagad av ett vildsvin.
Jag manipulerar för att få det som jag vill ha det,
och slutar i fängelset.
Jag gör fallgropar för andra
och faller själv däri.
Jag borde vara mer försiktig
med det jag önskar.

Jag kan bli nyfiken på vad som ligger bakom den dikten för Rumi. Den påminner om det svenska ordspråket ”Den som gräver gropar åt andra, faller själv däri.” Jag kan känna igen mig delvis i den här dikten, att det jag i vrede önskat för andra, istället händer mig. Jag lär mig att tänka gott om andra numera, oavsett vad. Ja, det finns mycket tänkvärt i den här dikten av allmänmänskligt beteende i varje mening där. Det är ingen vacker dikt, men med viktiga råd.

beskrivning

Tack till Folmer, som gett mig denna gåva, att lära känna Rumi och hans diktande till uppfordrande inspiration för mitt eget liv och diktande.

Tack till Rumi och Shams, som båda två gav världen många kärleksdikter, både om glädje och sorg.

Tack till dig som läser det här och måhända för vidare Rumis dikter, som ringar på vattnet.

Skriva om vänskap.

Jag tänkte skriva ett stycke om vänskap till hembygdstidningen och det tar bara emot. Inte alls som andra gånger. Om vänskaper som tar slut hör väl då också till ämnet. Det är jag verkligen inte bra på. Går det att ta upp en vänskapsrelation igen efter ett sammanbrott eller är det ohjälpligt avslutat? Igår kom en gammal fd vän hit och det satte igång mina tankar igen. Och när blir man en före detta vän? När vi inte har setts på länge? Nej. När det inte känns bra? Ja. Det kan kännas som en skilsmässa. Eller som en lättnad. Är det jag som lämnar? Vännen? Eller är det båda som faktiskt har ett missnöje med relationen? Ja, det är frågan. Svaren ges inte alltid, i alla fall inte om man bara slutar ta kontakt.
Det blir spännande att se vad jag kommer skriva, också för mig själv… hahaha…

beskrivning

Så här ritade mitt barnbarn för flera år sedan. Och det är ju som en barnens lek att hitta på och rita helt fritt. Så tänker jag på Rumi som skrev om barnens lek. Ibland är kanske ett bråk med en vän, som en barnens lek, med konflikter i sandlådan. Jag vet inte jag….

28 september.

För mig är 28 september som en magisk dag.
För andra är det sorgens dag. För 28 år sedan gick Estonia under, ute på Östersjön.
Dessutom skulle min pappa Leonard haft namnsdag just idag.
Det här handlar om mina märkliga baddagar.
28 september 2015 var jag i Danmark, hos min gode vän, det hade varit både spännande och utmanande. Vi hade tillbringat en höstvecka tillsammans och nu var det sista dagen, jag skulle resa hem på eftermiddagen.
Vi gick genom bokskogen, ner till stranden vid Isefjord och badade. Min väns hund Teddy badade också, han simmade ett varv runt mig och hans tassar rev mig lite på magen, minns jag. Han var glad och entusiastisk över att få badsällskap. Det gick fint ändå. Teddy var förresten en fantastisk hund, både klok och snäll. Han charmade alla, precis som hans husse hade charmat mig.
Jag hade aldrig badat så sent en höst. Vi hade badat flera gånger under veckan och vädret hade varit milt och soligt mest. Och nu fick jag ännu ett fint badminne med mig hem.

beskrivning

Så gick åren. 28 september 2021 var jag i Danmark. Och ja, det var en fin dag vid Smidstrup strand. Här var jag själv i några veckor och firade min nyvunna frihet. Jag bodde i en väns sommarhus. Att jag var där själv, var också spännande och utmanande. Och ja, det var en fin, mild höstdag och jag badade såklart i böljorna 28 september, minst tre underbara dopp blev det. Det var ett fint sätt att minnas tillbaka i tiden, att bada och hedra minnet av baden och vännen år 2015.
Idag, onsdag 28 september började grått och kallt. Jag är långt ifrån Danmark, även om jag igår hittade till ”Lilla Danmark” i Sundsvall.

beskrivning

Runt kl 12 tänkte jag att det vore fint att plocka lite svamp i skogen i närheten. Sagt och gjort. Det hade ljusnat och någon gång lyste solen. Jag lagade svampkorgen och begav mig ut.

beskrivning

Det var så fint i skogen, men jag hittade bara ett par svampställen, så jag tänkte att nu är jag trött och ville hem.

beskrivning

Jag hade bilen i närheten. Så åkte jag förbi vägen, som går ner till mitt älskade badställe här, dit jag mest åkt med båten de senaste åren och bara besökt en gång i sommar. Det var som om jag bara måste gå ner dit. Som att bli ledd. Följa impulsen. En stark drivande kraft.

beskrivning

Så kom jag ner till min kära strand vid älven. Satte mig på några fina stenar. Njöt. Solen sken nu. Det var vindstilla. Jag kände på vattnet och sen var det klippt. Det var återigen som om en kraft styrde mig och jag klädde av mig. Jag hade verkligen inte tänkt att bada. Men det var bara att gå i. Det var inte så kallt ändå. Jag var ju varm efter att ha gått i skogen med. Det är hemligheten, att vara varm innan man badar i kallare luft och vatten. Det var
12 grader i luften såg jag sen.

beskrivning

Jag gick ner i vattnet, ner till knäna, en halv sekund tvekade jag, men driften att vilja bada tog över och jag lät mig falla baklänges. Flöt en stund på rygg och bara tog emot denna gåva. Gick upp. Fortfarande varm. Satt i solen en stund. Och när jag ändå var där och var varm, så gick jag tillbaka ner i vattnet och tog ett dopp mer. Sen var jag kallare och stelare. Det var svårare att komma upp och stå igen. Men helt ok och tacksam. Jag kunde. Jag ville. Jag njöt av livet den stunden. Det här var precis vad jag behövde.
Långsamt, i min egen takt klädde jag på mig igen. Jag gick på stranden en stund och undersökte hur det såg ut i höstvädret. Tog lite bilder. Tänkte att det var som en tre-stegs-raket, som jag gillar att tänka. En osannolik baddag som bara blev. 2015. 2021. 2022.
Vad vet jag om framtiden? Ingenting. Jag har planer för oktober med avtalade möten på olika ställen. Jag behöver se mamma. Men om det blir bad nästa år samma dag, samma plats eller någon annanstans, det vet ingen.

beskrivning

Måndag med nymåne.

Idag, vad händer väl då? Ett sorgligt talmansval. När en person, som nu valts till andra vice talman, som innan dess blivit kritiserad och tycker att
– ”Det är ganska tramsigt att man fokuserar på sådana småsaker”. Källa DN.
Och vilka småsaker handlar det då om?
Det handlar om kritik för tidigare uttalanden om aborter, och för sin inställning till evolutionen. Hon är emot aborträtten och hon tror inte på evolutionen, att människor stammar från aporna. Vad är det med 20,5 % av svenska folket och flest män, som har röstat in en människa som inte tror sig stamma från aporna? Var kommer hon då ifrån? Och emot aborträtten? Tramsigt? Inte alls.
Det är skrämmande och nu får vi vänja oss vid det här för fyra år framöver. Frågor om bl a demokrati, yttrandefrihet, invandring, kommer med säkerhet få stå i skottgluggen för högerextremismen.
Kan personen kanske ändra sig på vägen? Jag vet inte jag. Men jag får ha ett hopp om det.

beskrivning

Morgonsolen lyste fint.
För övrigt är jag ganska trött. Grått och regnigt ute. Har ringt en massa samtal och fått en del gjort. Ny vattenmätare blev installerad och har önskat en rätt remiss till sömnutredning. Jag sover så illa, men det behöver kanske inte ha med sömnapné att göra alltid. Bäst att söka svar. Få fakta. Vetenskapliga fakta. Inte bara gissa och avfärda.

Har också haft ett långt och fint samtal med en god vän. Jag känner mig samhörig på flera plan med henne, jag kan känna igen mig i henne och hon i mig. Det var rart att höra. Ibland är det bra att få lufta sina tankar med en vän, utan att gå i terapi. Och ibland är det terapi som behövs för att komma vidare. Till sist är det bara jag som vet svaren på mina frågor om meningen med livet och hur jag vill att resten av mitt liv ska se ut.

beskrivning

Fönstren i köket är nu putsade och vinterbonade. Innanfönstren tillbaka och skruvade.
En del saker önskar jag redan, men det är inte i mina händer att bestämma. Kan jag klara mig ändå? Jag vet inte.
Annat önskar jag och kan styra själv, men just nu kan jag inte ta några stora beslut.
En tredje väg är att göra mer av det jag är glad i och mindre av det jag har fastnat i. Inte alltid så lätt. Men jag klarade att gå ner i vikt, så det kan nog gå att göra fler livsstilsförändringar då. Surfa på vågen lite.

Höst.

Så är hösten här och jag har plockat lite svamp. Kylan kommer närmare och in i huset. Idag satte jag tillbaka innanfönstren i köket. Putsade och fixade. Då var jag i alla fall varm. På kvällarna tänder jag en brasa i kaminen och låter den brinna under kvällen. Då behöver jag inte ha några element på i vardagsrum och kök under natten. Men i sovrummet får jag ha elvärmen på, annars kunde jag nog inte sova alls.

Det är något med hösten som både är vackert och sorgligt. Till och med mamma sa att det kändes sorgligt när löven föll. Men det är så det är. Annars blir det ingen ny vår. Om det nu blir det med tanke på läget i världen.

beskrivning

Plötsligt på söndagskvällen lyste solen. Sunday! Äntligen!

beskrivning

Väderprognosen visar annars grått, moln och regn för hela veckan. Det är ok. Då kan jag göra saker inomhus. Eller inte.

beskrivning

Jag har börjat släktforska igen, det går i vågor. Nu ville jag hitta Lockmans torp. Jag hittade det inte i boken här i alla fall. Där fanns tusentals hus, men varken mitt eller Lockmans torp.

beskrivning

Jag fann platsen för torpet enligt en gammal karta, men husen som syns här, brändes ner av brandkåren för en tjugo år sedan. Undrar om de dokumenterade husen innan de brändes ner? Ska ringa och fråga imorgon.
Flygfotot visar ett boningshus och en ladugård. Enligt en granne var det en stegfabrik där. Kvar finns lite stenar och verktyg i järn. Dessutom syntes det på marken var boningshuset stod. Här bodde en båtsman, hans fru och dotter. Johan Johansson Lockman, Sara Larsdotter, Kajsa Johansdotter och Karin Andersdotter, från Saras första gifte. Frun var innan dess gift med båtsmannen Anders Johansson Lockman. 1700-tal. Alla som bodde där fick heta Lockman, för enkelhetens skull. Johan skulle till Stockholm för att öva. Han gick dit, vem vet hur lång tid det tog… 1,5 månad? Och sedan dog han på Skeppsholmen. Det är väl därför jag gillar att släktforska. Människoödena griper tag i mig.

Det finns flygfoton över mitt hus också, ganska nytaget. Det visar hur tomtgränserna ser ut också på ett ungefär. Det är spännande att titta på; det är avslöjande. Jag kan se hur Finlands vita ros hos mig blommar. Och annat. Jag har ännu inte hittat de historiska kartorna på Lantmäteriet. Det kommer jag väl göra så småningom.

Dagens eller årets insikt.

Jag skriver och tänker, tänker och skriver mer. Ändå kommer jag inte fram till något bestämt. Idag hände det! Jag skrev som det var och det är en viktig insikt, som jag säkert vetat innan, men glömt.

Jag gör det jag inte vill.
Jag gör inte det jag vill.

Så enkelt kan det vara. Eller svårt.
Nu vet jag det. Tills jag glömmer det igen.

beskrivning

Mitt älskade styrketräd.

beskrivning

The void.

Förundrad.

Kära vännen Meit Backman har målat nya tavlor till glädje för alla som ser dem.
Jag blev helt överraskad när Meit förärade mig en av sina fina målningar, Den blå hästen.

beskrivning

Idag blev jag och många andra helt förundrade över hennes första fågeltavla, med två fåglar. Så bedårande vacker. Är det färgerna? Formen? Uttrycket i bilderna som berör? Allt!

beskrivning

Med tillstånd från konstnären finns de nu här.
Läs gärna om Meit från inlägget som gästbloggare här.

Vill du läsa fler inlägg från gästbloggarna, klicka på rubriken under ”kategorier”, till höger på sidan, så dyker det upp flera där. Också från Meits man, som skrivit här, Lars Berg, en av mina favoritkonstnärer.

Minns i november den ljuva september.

Minns i november den ljuva september
den tid då äpplet faller moget
Grå är november men ljus är september
för den som bara väntar troget
Mörk är december men ljuv är september
då livet är öppet och redoboget
Dofter vi anar och vinden oss manar
att följa

Minns i november den ljuva september
då solen styrs med silkestömmar
Grå är december men ljuv är september
då natten ger oss gyllne drömmar
Ljuv är september en helt annan timbré
har fåglarnas drill och vart källsprångs bölja
Hösten vi anar och vinden oss manar
att följa

Mörk är december men ljuv är september
du vet att vintern kommer åter
Minns då september den ljuva september
då bara tårepilar gråter
Grå är november och kall är december
men ljuv är september då råg ses bölja
Spar dina tårar vi vet ju att vårar
ska följa

Wikipedia: Minns i november (Try to remember) är en sång från musikalen The Fantasticks (1960) komponerad av Harvey Schmidt och Tom Jones, med svensk text av Gösta Rybrant.