Rosenkranz eller Rosencrantz?

Här är det morgontyst. Kisse ligger utsträckt i sängen bredvid mig. Jag hör en traktor köra utanför och ploga vägen. Snön är fjäderlätt och ren. Enstaka skator sitter i tallarna här utanför, någon koltrast med. Det är kallt ute. -13 grader. Och soligt.
Jag har haft sovmorgon ända till kvart över åtta. Istället för att gå upp ligger jag kvar i sängen och funderar över livet som är. Jag tittar på ”Ved du hvem du er?” med den danske kreative tv-bonden Frank. Jag funderar över vem jag är. Vem jag var. Barbro Regina. Fanns hon någonsin? Fanns jag? Numera är jag i alla fall en abdikerad drottning.
Jag har dessutom bytt namn otroligt många gånger. En, två, tre, fyra, fem gånger. Ungefär. Nu är jag den jag är. Äntligen! JAG ÄR JAG!
Bonden Frank har rötter i Glimmingehus. Har jag det med? Mormor hette Rosenkranz som ogift. Glimmingehus och adelskalendern har Rosencrantz med c och tz. Det vore kul att veta mer om Rosenkranzarna och alla olika stavningar.
Rosencrantz är dansk uradel vet jag nu. Introducerad i Sverige 1756.
Franks gammelmorfar var med i första världskriget. Min mormor var liten flicka då. Hur hade hon det? Var hennes pappa med i kriget? Jag har ingen aning. Vi pratade inte om sånt när jag var liten. Tysklands skuld var stor. Så stor att det var omöjlig att prata om vissa saker hemma. Inte ens barnen gick fria från skuld på den tiden. Jag hoppas det är annorlunda nu. Barn har ingen skuld till krig. Ingenstans.
Skuld och skam. Det ligger alldeles säkert bakom tystnaden. Vem skulle orka bära allt det? Barnen?
Kanske skulle jag byta namn en gång till förresten? Tja… varför inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.