Wikipedia om Hogwarts skola.

”Hogwarts skola för häxkonster och trolldom är en litterär plats som förekommer i J.K. Rowlings böcker om Harry Potter. (”Hogwarts” är engelska och betyder ”Svinvårtor”.) Hogwarts är en internatskola för minderåriga trollkarlar och häxor, det vill säga för barn med magiska förmågor. En stor del av handlingen i böckerna om Harry Potter utspelas på Hogwarts, och varje bok motsvarar ett skolår. Den sjunde och sista boken utspelar sig inte på Hogwarts i samma utsträckning som i böckerna innan, eftersom huvudpersonerna då tillbringar mycket tid utanför skolan. Den slutliga och till yttermera visso slutgiltiga striden står dock där.

Grundtemat i böckerna är att alla barn med magiska förmågor söks upp och blir erbjudna att bli intagna på Hogwarts då de är elva års gamla. De får veta att de kommer att vara färdigutbildade och ta F.U.T.T -examen efter sju år (FUTT= Fruktansvärt Utmattande TrollkarlsTest). Eleverna läser många ämnen för att lära sig hantera och utveckla sina magiska krafter, exempelvis Trollformellära och Kvastflygning. Från tredje året får eleverna specialisera sig genom att välja mellan bland annat Mugglarstudier och Spådomskonst.

Skolan grundades av fyra mycket skickliga trollkarlar. Under den allra första tiden av skolans verksamhet, valde dessa grundarna egenhändigt ut sådana elever som de ansåg skulle passa in i ”deras eget” elevhem. Sedan lång tid sker numera urvalet med hjälp av en magisk Sorteringshatt. Internatskolan är ett slott vid en djup sjö någonstans i Skottland. Rowling hävdar att Hogwarts är en helt fiktiv skapelse. Vare sig skolan eller slottet har således någon tänkt motsvarighet i verkligheten.”

Det finns vissa likheter mellan gestaltutbildningen och magiskolan… Ha ha ha, jag skrattar när jag läser beskrivningen om Hogwarths…
Och att åka till och från Köpenhamn på spår 26, är som att resa med Hogwarthsexpressen på perrong 9¾. Bara den invigde vet hur man tar sig dit…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.