Att lyssna på musiken.

Jag har börjat lyssna på musik på ett annat sätt än tidigare. Kanske är jag mer öppen för att verkligen lyssna nu.
När jag lyssnar kan jag till exempel låtsasspela instrument. Det är ett sätt att förhålla mig till musiken. En låt hör jag trummorna i och spelar som om jag vore trummisen. I en annan låt spelar jag pianot. Eller flöjt, mandolin, gitarr eller bas. Eller sjunger med i en låtsasmik. Det är att ta plats mitt i musiken och vara en del av den. Och jag blir alldeles koncentrerad och vill verkligen spela rätt och följa med i rytm och harmonier.
Ett annat sätt att lyssna på är att känna efter vilka känslor som musiken väcker i mig. Här är som en aha-upplevelse nästan. Inte har jag tänkt på vad som väckts, känslorna har bara funnits där. Nu sätter jag ord på känslan och då blir det ett annat djup i musiken, en medvetenhet och uppmärksamhet som ger en upplevelse, att vara i awareness. Inte bara toner och känslor som far förbi. Fast ibland är det så musiken fyller.
Jag minns första gången jag lyssnade till Joni Mitchells album Blue. Jag var fjorton ungefär och låg i en säng med dåvarande pojkvännen och Jonis toner flög omkring i rummet som bubblor, färgade ballonger eller klockor. En livsupplevelse av musik helt enkelt. Ett Här och Nu som var helt underbart annorlunda än jag dittills hade varit med om. Det skulle jag gärna vilja vara med om igen. Att höra musik utan att tänka, bara se bubblorna som var lycka.

Nu har jag tagit fram min mandolin och plingar på den till Sort Sol. De spelar ”Let the fingers do the walking.” Att spela luftmandolin väckte min lust till att spela på riktig med. I alla fall en stund.

There is a liquid sky all over the world
Tonight it comes for your body
It comes to set your soul alight
The cards have been dealt
From our hands they will melt
There is a liquid sky all over the world
Tonight

Step out my sweet one and hang loose
Crystal cherry drapes filled who to choose
With the moon rollin’ in we can let our dream begin
Step out my sweet one step out and hang loose

Our liquid sky turns me on
It’ll speak out my name long after I’m gone
So I give myself in and it’ll make me spin and spin
Ah – the liquid sky turns me on
Tonight

Let your fingers do the walking
Can’t you see I’m coming
Let you fingers do the walking

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.