Gullefjun!

Här är världens sötaste kycklingsång:

GULLEFJUN av Borghild Arnér,
med tillstånd av Warner/Chappell Music Scandinavia AB

Det var en kyckling som hette Gullefjun, han skulle ge sig ut på promenad.
Och solen lyste och gräset lockade och hela världen var så hjärtans glad.
Det fanns ett hål uti hönsgårns nät, där genom trippade med lätta fjät,
den lilla Gullefjun, med mjuka silkesdun och alla hönsen sa: Ka-ka, ka-ka!

När Gullfjun kommit en bit på vägen, då mötte han en svart och gammal katt.
Men Gullfjun trodde inte han var farlig, så han blev inte rädd ett enda skvatt.
Men katten slickade bums sin nos, han tänkte nog av Gullfjun göra mos.
Den lilla Gullefjun, med mjuka silkesdun. Och alla hönsen sa: Ka-ka, ka-ka!

Men plötsligt hörde Gullfjun nån som skällde och det kom rusande en väldig hund.
Då tyckte katten det var bäst att springa och så försvann han på en halv sekund.
”O, kära hund” sa lilla kycklingen, ”du räddat mig, du kan få bli min vän.”
”Tack lilla Gullefjun, med mjuka silkesdun.” Och alla hönsen sa: Ka-ka, ka-ka!

Här finns bilder, text och pianonoter till Gullefjun till inspiration.

LYSSNA OCH SJUNG MED HÄR! Jag spelar Gullefjun på piano och sjunger.

Finns nu också på Facebook!

22 svar på ”Gullefjun!

 1. Jag satt här hemma och funderade hur texten gick. Tänk va bra att jag hittade den:) Nu kan jag skicka en fin liten sjungande påskhälsning som jag tänkt! Glad Påsk!

 2. Kul att du berättar det för mig. Jag blir glad för sånt! Glad Påsk!

 3. Tack!
  Jag behövde just Gullefjunstexten till mina barngrupper i eurytmi.

 4. Men till vad Erik, till vad? Jag blir ju nyfiken, jag med, precis som Gullefjun är jag.

 5. Tack för texten!!Har just gjort både en hund och kyckling i tovad ull och ska skicka den +text till mitt barnbarn. Min mamma sjöng denna sången för oss barn och jag tyckte om det drama som lilla Gullefjun var med om, men så kom jag inte ihåg texten… Jättekul att du både sjunger den och ger ut text+noterna, fast noterna blev lite stora.. Gör inget. Blev väldans glad för detta!!

 6. Tack för glädjen och kommentaren! Hoppas ditt barnbarn kan få glädje vidare. Numera har Gullefjun fått en ny vår. Många barn får höra om Gullefjuns äventyr ute i världen. Jag ska testa att skriva ut noterna igen. Sist blev det en A4-sida av dem. Och nu med en annan dator smått. Det kan ju ha med våra datorer att göra då. Hm…
  Glad Vår!

 7. tack för texten, ska ha den som snapsvisa…den är ju så söt.Kram

 8. Hej Cattis! Ja det var något nytt det. Och alla hönsen sa:
  – Ka ka ka skål!

 9. Tack så jättemycket för denna text! Har länge undrat över hur det var de två sista verserna gick, och nu kan jag dem!
  Min mamma sjöng alltid denna låt för mig när jag var liten på 80-talets början, och det var inte utan att jag fick en tår i ögat när jag hade läst klart texten. Tack så mycket!

 10. Varsågod! Vad roligt att du blir så rörd! Sånt gillar jag. Tack för att du berättade om det.

 11. Perfekt, jag ska sjunga den här för min 4-månaders son. Kul att någon gör sådana här hemsidor.

 12. Fint! Kul att någon läser såna här hemsidor… Jättebra att du sjunger för ditt lilla barn. Sjung och läs! Läs och sjung! Och berätta sagor.

 13. hej hej, håller på med en rebus till barnen, och behövde veta vilket ord nummer 37 var. Så tack för hjälpen. 😀

 14. Tusen tack för texten om Gullefjun! Den sjäng jag för min dotter o son när de var små på 60talet o nu ska min dotter sent omsider få barn o vill ha texten samt även andra vaggvisetexter som jag sjungit o det känns jätteroligt att få hjälpa till med det kulturella för den lilla bebisen, som vi inte vet kön på ännu, ovanligt nu för tiden!
  Nu ska jag organisera en liten ”egen” barnsångbok!
  Kram
  Maud

 15. Varsågod kära Maud! Härligt att höra att du vill föra de gamla goda barnvisorna vidare till ditt ännu okända barnbarn. Sånt är viktigt! Lycka till med din barnsångbok.
  Kram tillbaka.
  Dana

 16. Hej Dana! Vi blev så himla glada när vi hittade lyricsen till denna lilla sång. Vad tror du hände sen, tror du någonsin bonden lagade hönsnätet? Kram kram

 17. Hejsan hoppsan! Kul med glädje för det!
  Ja vad hände sen? Gullefjun vände tillbaka till föräldrarna såklart, men såg till att komma ut i världen då och då ändå. Hunden blev den första kamraten i en lång rad av vänner och han lärde sig känna igen sina fiender. Sen blev han en klok tupp som styrde och ställde rättvist i hönsgården.
  Kramar tillbaka. Gullefjun hälsar! Kuckeliku!

 18. Hej!
  Äntligen hittade jag texten till Gullefjun. Har en kompis som sjöng denna visa i sin barndom när det spelades teater för föräldrar och grannar. Detta hände sig för väldigt längesedan. Ca tidigt 50-tal så vi är ”urgamla” så här dags.

 19. Men Gullefjun är evigt ung! Och passar alla! Gamla som unga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.