skärtorsdag…

Redan igår, onsdag, var jag i kyrkan. Det var en taizegudtjänst med mycket sång och tystnad. Jag tycker om den stämningen som kan bli där, när sångerna får sjungas om och om igen, i stämmor och ibland med en verssångare till. Jag tror det var en passionsgudstjänst samtidigt. Idag är det skärtorsdag och dagen då Jesus delade sin sista måltid med lärjungarna och den första nattvarden. Efter nattvarden togs blommorna och alla ljusen bort från altaret, i en långsam cermoniell stämning och tystnaden och mörkret bredde ut sig tungt i kyrkan. Prästen tog av sig sin kåpa, eller vad det nu heter till sist, och blev som en vanlig människa. Allt var mycket vackert. Med så enkla medel framställdes något starkt. Jag blir djupt berörd. Sedan gick jag hem och firade min egen dag här hemma. Jag tror jag kan somna lugn i kväll. I morgon ska jag sjunga med kören. Långfredag, svart, sorgligt och tungt.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.