Att göra vad som är rätt…

Ibland sa folk på mitt gamla jobb att man ska göra rätt saker. Hur vet man vad som är rätt alltid?
Idag var det t ex en elev som kom och jag hade en plan i huvudet innan. Sakerna till detta fanns framme. Plötsligt var planen borta och vi gjorde en helt annan sak istället, eleven fick färglägga ritade djur och klistra upp dem i boken och vi härmade hur de lät. Sedan sjöng vi ”Katten säger mjau, hunden säger vov, ugglan säger o- oho… osv på en egen lätt melodi. Det var helt rätt för det här barnet. Att färglägga bilder på djur, lära sig djurnamnen och lätena och hur – vov – bit i läppen lite, följa en läsriktning och ha lite kul åt pysslet och sången. Ja, eleven håller på att lära sig svenskan med.
Här följde jag en intuition om vad som skulle kunna vara rätt just då för en annan människa.
Om det finns rätt saker att göra, så finns det fel saker med. Jag tycker inte om att göra fel. Nej! Men jag gör fel då och då. Större fel och mindre fel. De största felen är värst, de kräver eftertanke och bättring. Ibland botgöring. Men vem kan bestämma vad som är fel? Eller rätt? Finns det ett facit? Nej såklart inte. Jag önskar det fanns ibland. Men också felen kan lära en vad som är rätt. Är det rätt så är det lätt… Kanske ska jag våga följa min intuition mer. Lita på att hjärtat ger mig svar på vad rätt sak är för mig. Vad vill jag? Hur vet jag att det är det som jag vill? Mina ständiga frågor pockar på svar. Rätt svar helst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.