Trist dag? En söndag i Århus.

Jag åkte iväg med bilen idag, jag hade lite ärenden att göra. Men… det gick inte att panta flaskor och handla i närmaste affären, för den har söndagsstängt. Bara bageriet och kiosken har öppet i centrum. Jag köper ett bröd och en hindbaersnitte. Mums! Så åker jag vidare till IKEA, för att leta efter en go´dansk pude. Men inte heller de har öppet. Så här är det i Danmark. Trist. Vad ska jag då hitta på? Hm…
Faktaaffären En gata mot parken till
Jag cyklar iväg med några till en Faktabutik, som har öppet närmare stan till. De andra jag åker tillsammans med, ser smutsen och tristessen där. Jag ser roliga godissaker som jag kan ha till skolan att öva tungmotorik med. Sen letar jag efter ett särskilt hus, som flera i gruppen har talat med mig om.
Huset som heter Dana Närbild
I Danmark har en del hus namn. Jag hittar huset som heter DANA och pratar med ägaren Aage. Han ska snart sälja det, berättar han. Huset har samma färger som mitt hus i Norrland. Bredvid ligger en brudklänningsfirma. Konstigt, jag som drömde om brudpar i natt, att jag var deras bröllopsarrangör. Så har det hänt flera gånger här de sista dagarna, att saker leder till nya saker, liksom ihopkopplade med varandra. Är det en mening med allt, en slump eller ödet? Jag vill tro att det är gåvor jag får, som tröst för att jag ska få känna någon lycka överhuvudtaget i Danmark. Fina, fantastiska gåvor är det. Jag känner stor tacksamhet för dem. De är så helt oväntade.
En liten å Bokar som har fällts
Sen tog jag och cyklade i Risskov, den spännande bokskogen. Jag ser en kvinna som sitter och syr på något. Jag börjar prata med henne och får veta att hon syr en kappa till sig själv att ha på ett vikingamöte här i Århus om två veckor. Inne i skogen övar sig sex män med att kämpa mot varandra. Det visar sig att de är med i en förening, som håller på med vikingakamp, med långa spjut, yxor, svärd och sköldar. Jag tog lite bilder, men bäst är att se bilderna på deras hemsida.
Ute hörs polissirener och bilar som bromsar. Undrar vad som händer ikväll i Århus då… Har söndagstristessen utlöst något, i brist på annat som håller igång i stan? Det är för övrigt jazzfestival i Århus nu, men jag går nog inte ut mer ikväll. Jag sitter inne och dricker mitt gröna mintte. Det får räcka med intryck utifrån för idag. Kanske en promenad bara senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.