Blev 2023 ett gott år?

2023 var det sista året då mamma levde. Hon dog fem dagar innan hon skulle fylla 92 år. Det var fantastiskt att se hennes livsvilja, trots att kroppens förmågor lämnade henne steg för steg. Jag är tacksam för tiden vi hade tillsammans de sista åren.
Det var också ett år då jag reste till Tyskland för att släktforska i februari, innan mamma dog, så jag hann berätta för henne om det jag upplevt där. Reste senare med son och barnbarn till Berlin i juli, mammas födelsestad. Reste till Göteborg och Danmark i oktober. Åkte runt mellan Fredericia till Skagen, såg gammalt (Jellingestenen) återsåg Aarhus och mycket mer. Jag blev lurad på Booking.com till en bokning i Aarhus, tro inte på något om det verkar för bra… Fick rum på vandrarhemmet istället, tack och lov. En fantastisk halo syntes i Skagen 16 oktober och jag badade tre gånger där i Kattegatt, innan jag reste hem.
Jag fick lära att vara mer själv, utan att vara till nytta och behövd av mamma. Det är också en del av förändringen i att vara pensionär. Att släppa taget. Att gå vidare. Hur bra det nu går…

beskrivning

Fann ett nytt bad/meditationsställe vid älven i norr i somras, som påminner om Skagen. Kallar det för Lilla Danmark, Lilla Skagen. Badade ofta och ända in i september. Jag har sålt min första, gamla roddbåt och betalat för en ny. Den står kvar i affären.
Största förändringen med 2023 är nog en ny frihet. En ovan frihet. Sa hon som ändå brukar göra det hon vill, inom vissa gränser. I år har gränserna vidgats.
Jag har blivit tröttare och tröttare med. Har varit trött lång tid. Undrar vad som händer med det? Så in i nya året med järnbrist. Det är alltid något med hälsan som inte är bra. Har ont på många ställen, kroniska sjukdomar och nya konstigheter. Är det så att bli äldre kanske? Mediciner som hjälper för en sak, stjälper för annat. Än så länge har jag i alla fall inte låtit mig hindras av det, men… tröttheten och orkeslösheten är trist. Inget händer. Och jag som ville så mycket.
Nu har jag i alla fall bakat danska nyårskakor, kransekage. Det får räcka till att fira nyåret med, och råstekt potatis med lamm till.
Gott Nytt 2024, till alla som läser här, med önskan om att Ryssland snarast lämnar Ukraina, att Israel slutar kriga mot oskyldiga människor i Gaza, att alla folk kan leva i fred med varandras likheter och olikheter, att den kriminella och mobbande ex-presidenten i USA döms för sina brott och att en demokratisk president väljs av folket där. Önska kan man ju. Det har varit många hårda år sedan 2016, blandat med härliga upplevelser. Nu skriker grannen däruppe. Inte roligt att höra. Hon är gammal och sjuk och har väl ont. Inte kul att tillbringa sin sista tid så.

beskrivning

UTVÄRDERING AV 2023:
A – ANDAS är mer andfådd numera
B – BERLIN jaaaaa, var där i juli
C – CYKLA nej, rädd att tappa balansen och ramla
D – DRÖMMA jodå
E – ELDRAGNING nej
F – FRED OCH FÖRSONING nej, bara mer krig
G – GYMTRÄNA ja
H – HANDARBETA nej
I – ISOLERA nej
J – JYLLAND jaaaaaa, var där i oktober
K – KROPPSVIKTSPASSNING nej
L – LÄSA har läst kanske två böcker
M – MAMMA lämnade oss i februari
N – NYSTART ja, det blev det, ett liv utan mamma
O – ORKA inte så bra, energilös, järnbrist
P – PLANTERA några blommor blev det
Q – QÄLLARSTÄDA nä
R – RYSSLAND UT UR UKRAINA nej de är fortfarande kvar
S – SLÄKTFORSKA ja
T – TYSKLAND jaaaa reste till både Salzwedel och Berlin
U – UTFLYKTER inte så många
V – VÄNNER ja, några vänner har jag och har träffat dem
X – OKÄND FAKTOR ?
Y – YTTERMÅLA nä, bara ett par källarfönster
Z – ZPELA inte mycket alls
Å – ÅKA ja
Ä – ÄTA ja om jag har aptit
Ö – ÖVA nä