P som i plast.

Det är hög tid att sätta P för all plastförbrukning här i världen. Jag tror inte det finns någon annan förbrukningsartikel än plast, som har ökat så mycket i omfång de senaste fyrtio åren. Jag kan ha fel såklart, men det är ok.

Idag när jag var ute och shoppade, sa jag nej tack till fem plastpåsar. Jag hade med mig en enkel tygkasse istället. Och varje gång förklarade jag att vi använder för mycket plastpåsar. Alla försäljare höll med.

beskrivning

Vi är omgivna av plast, mer än vi någonsin kan tro, i saker, förpackningar och till och med i skönhetsmedel, kosmetika och tandkräm. Vad gör den med oss inuti egentligen? Nerbrytningstid för en plastpåse kan vara 10-15 år. Annat kan ta 500 år. Men vem vet? Vi har bara haft plast i 70 år och det räcker nu.
Jag samlar in mer plast numera, än jag slänger sopor till brännbara sopor. Sen lämnar jag plasten på återvinningsstationen i containern för plast. Numera behöver det inte delas upp i mjuk- och hårdplast. Allt går i samma. Det förenklar insamlandet.
Undrar vad som händer med det sen? Hm…

Hur kommer det sig att jag nu har blivit så besatt av detta med plastanvändandet? Jag kan bara komma på en viktig sak; i våras såg jag en trailer till en film som ska komma om plast. Djur äter plast, i tron att det är mat. De svälter sedan ihjäl. Andra djur fastnar i plasten och kommer inte loss. Det finns fasansfulla bilder som visar sånt på internet.
Det är inte så vi ska ha det här på vår planet Jorden. Det finns ingen framtid i det.
Det flyter omkring kvadratkilometer av plastsopor i haven, utan att något land tar ansvar för det. En del människor bor redan vid soptippar. Det är dags att börja städa efter oss nu.

19 augusti tog jordens resurser slut för i år. Vi använder nästa års resurser redan nu. Om alla människor skulle ha basbehoven tillgodosedda, behövs ett och ett halvt jordklot. Om alla skulle leva som vi gör i Sverige behövs tre. 3!

Här är förfilmen som gjorde mig både bedrövad, fylld av sorg och bestämd att jag ska förändra mitt sätt att leva och gå mot ett liv utan plast. Det går inte på en gång. Steg för steg kan vi förändra det här och leva mer i harmoni och balans med jordens tillgångar.
Ingen kan göra allt. Alla kan göra något!

Det finns också en film på svt play som handlar om sköldpaddor som äter plastpåsar, i tron att det är maneter. Här är länken till den:

http://www.svtplay.se/video/1559208/djuren-som-nastan-dog-ut/avsnitt-6

2 svar på ”P som i plast.

  1. Bra skrivet, jag försöker göra som du – tar med kasse och ibland tackar jag – nej. Behöver ju inte köpa ny kasse varje gång. Även en plastkasse tål att användas flera gånger. I dag finns det ju så många rymliga hopvikbara till en minimal storlek.

  2. Tack! Jättebra Margaretha! Så blir vi flera som avstår. Vi får väl hitta sätt att dela med oss nya idéer om det här. Plasten MÅSTE minska i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.