Aïcha – en ros!

Jag ville köpa en ny ros upp till Norrland, istället för den kinesiska gulrosen som frös bort där i vintras. En kille på plantskolan talade sig varm för pimpinellrosen Aïcha och nu har jag fallit som ett rosenblad till marken och är salig. Historien till blommans namn är som en saga. Aïcha var profeten Muhammeds älsklingshustru. Muhammed misstänkte henne för otrohet och i en dröm fick han rådet att hon skulle slänga ner något i deras brunn. Var hon en trogen hustru skulle inget hända, och var hon otrogen skulle det hon slängde i ändra färg. Så blev hennes rosa rosor som hon slängde i brunnen gula. Vad som hände sen med Aïcha och Muhammed har jag ingen aning om. Doften är stark och helt underbar. På morgonen blommade den i gult och framåt kvällen har den gått över till en mer vit färg. Helt fantastiskt. Rosen är förädlad i Danmark av Valdemar Petersen 1962.

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.