Nordisk kultur!

Lagom till Danmarks grundlovsdag och Sveriges och Islands nationaldag nästa vecka och Norges som var nyss, har jag hittat en intressant bok på loppis.
Den är en serie i 30 delar som har överskriften NORDISK KULTUR. Just den här delen är utgiven 1931 och heter ”Folkvisor, folksägner och folksagor”. Den gavs ut för att ”ge en på samma gång ingående och översiktlig framställning av de nordiska språkens och den specifikt nordiska odlingens utveckling under äldre tider.”
Undrar så här i efterskott om alla delar verkligen gavs ut och om alla dessa kunskaper om nordisk utveckling verkligen gav något för framtiden, med all denna ambition. Boken är på 300 sidor och behandlar även Färöarna och svenskspråkiga Finlands sagor och sånger.
När den gavs ut 1931 kostade den 13,75 kr. Nu gav jag 20 kr jämnt för den. En hisnande liten prisökning.
Inte vet jag om jag kommer läsa den. Men bläddra i den och läsa lite här och var absolut. Öva på min norska, isländska, färöiska och danska. Ja, dessa avsnitt är skrivna på sina egna språk.
Här är en bild på omplanterade danska Lykkefund som jag inte vill lämna. Det är mitt bidrag till nordisk odling idag. Den är satt vid den avsågade flaggstången. Til lykke Danmark!
lykkefund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.