Hela världen i en droppe.

Oj, det är en ära att bli läst i hela världen, från Kina, till USA, till Sverige. Undrar vilka ni är? Det vet bara ni.
Och jag, vad vet jag? Att det är sommartider nu. Semester i härligt många veckor framöver. Har inga större planer, har egentligen bara en. Att vara i mitt eget slott, i min egen törnrosaträdgård, där prinsessan sov i hundra år och blev väckt av en prins som kysste henne. Fast jag är en avdankad drottning egentligen. Regina. Och kungar finns det inte många kvar. Ingen Rex. Tror inte jag blir kysst igen. Jag kysser nog inte heller någon mer. Det är ok. Bara lite sorgligt. Pussar kan gå an. Vänner kan pussas. Fast inte nu i covid-19-tider.

beskrivning

Jaja… planer. En plan. Vara här där jag är. Skaffa en motionscykel. Skaffa en vanlig cykel, saknar en här. Fick inte plats med den jag har i bilen. Där var alldeles för många blommor. Behöver nog minska bagaget, både i bilen och i livet. Som viktnedgången. Som att rensa ut i lådor och skåp. Ge bort, sälja, slänga. Laga det som är trasigt, både i relationer och saker. Återanvända.

Laga det som är trasigt… jo, det gör jag. Jag syr ett par stygn om det är hål i en tröja eller klänning. Vill vara rädd om det jag har. Men relationer? Önskar de kunde lagas med ett par stygn med. Lite ärrigt blir det som minne. Men ändå. Vore det inte skönast att känna frid i hjärtat den dag eller natt som vi lämnar den här tillvaron för att gå till Evigheten? Jag tror det. Som att hela ett sår. Varför var vi inte bättre på att förstå, tycka om och älska varandra? För att vi har våra sårbarheter. Känsligheter. Ömmande av det förflutnas skuggor. Jaja… suck!

beskrivning

Jag påminns om en dikt jag skrev för länge sen. Om att kunna se nyanser i livet. Inte bara det svarta och trista. Jag får erkänna att jag har lättare att se det mörka än det ljusa. Utom ibland, då en vän skriver ”Glag midsommar” – då kan jag skratta fullt ut. Visst är det märkligt. När det väntade blir till det oväntade. Som ingen annan skulle skratta åt.

Nu är i alla fall det här skrivet. Juni. Ett år kvar att arbeta om det går som jag planerat. Om det går att planera. Gud skrattar. Jag planerar ändå. Jag vill gärna att Gud är glad! Det finns så mycket annat elände att vara ledsen och arg för. Så minsta skratt är gott.
Så här är dikten, publicerad 2009 i min diktbok ”Från ett hjärta till ett annat”. Men ute är det sommar. Skönt det. Tids nog blir det höst. Imorgon har sommarsolståndet varit. Det är idag.

GRÅ NYANSER

Bakom den grå gardinen
av mulen himmel och höstvinterdis
finns ett ljus.
Jag vet det.
Hur skulle annars det grå synas?

I nyanser av grått syns världens ljus
mellan mörkaste mörka och ljusaste ljusa.
Jag vandrar ständigt mellan det svarta och vita
och stannar upp ibland,
ser hur vattendroppar speglar världen inuti sitt eget universum
och faller ner när världen blir för tung att bära.
Jag känner kylan i kontakt med min hud,
och vinden blåser i mitt hår.
Det finns mycket att se i det grå
i vanliga höstvinterdagar.

bcd
2008-12-07

beskrivning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.