Om introjekt.

Det är en helg, hittills utan större inre frid. Jag känner hur arg jag är, vad liten jag blir och försvarsinställd.
Jag mår illa av introjekten som jag sväljer med hull och hår. Jag är uppvuxen med dem. Det är gamla kontaktmönster som lever kvar, svåra att förändra. Jag vet inte om det går heller. Jag vet bara att de är som gift för mig.
På plussidan är jag nöjd med att kunna se introjekten i mig tydligare och snabbare än förr. Nästa steg blir att skydda mig bättre och inte ta in dem. Jag behöver öva och öva och öva.
Vad är introjekt?
Det är något som sägs, en projektion, om mig som jag tar in som en sanning, fast det inte alls behöver vara så.
Det är bl a när andra tror de vet bäst vad du behöver och inte tvekar att säga det till dig. De ger goda råd som du inte frågat efter.
Det är när andra börjar meningar med: Du är…. Du borde… Jag trodde att du…. Varför gjorde du inte så?
Det är mer eller mindre dolda budskap som säger något om dig, som riktas in i dig. Kan vara dubbla budskap också. Det kan vara som en indirekt kritik: Det var bra, men…
Det är också när andra säger: Du är underbar. Du är bäst! Du är duktig. Alla projektioner/introjekt behöver inte vara negativa. Men det är bra att veta vad det är i alla fall. För att kunna bestämma själv om det stämmer med mitt inre jag, om jag vill ha en sån bild av mig själv eller inte.
Det är som en prägling kanske, när jag tänker efter lite mer. Föräldrar har mycket makt över sina barn här. Tänk efter vad du säger och varför. Mycket lite handlar egentligen om andra. Det mesta du säger handlar om dig själv. Så får också jag tänka till.

5 svar på ”Om introjekt.

 1. Hej Dana! Jag får mig en tankeställare …. appropå hur man/jag säger till andra/dig …. att det handlar mycket om mig själv …. Hoppas inte andra tar åt sig … Kram! Carina

 2. Hej Carina!
  Det är så intressant med projektioner. Men introjekt kan göra mig helt galen! Jag gillar dig! Och jag gillar mig med.

 3. Jag hittade det där ordet precis idag. Interjektion, interjicera. Du säger introjekt och då antar jag att du menar En interjektion? Det här är helt nytt för mig. Eller är en interjektion och ett introjekt olika saker?

  Jaja.. Jag vet ju inte vem du är och du vet inte vem jag är men man kan ju alltid prova att fråga och se om det kommer ett svar.
  Mvh Fröken Röd

 4. Ja alltså. Jag hittade dig genom att jag googlade på ordet. Nu har jag tittat mig omkring här lite. Intressant. Tack för titten.

 5. Hej M/ Fröken Röd! Självklart får du svar här!
  Som du misstänkte är det olika saker. En interjektion är en ordklass som visar ett utrop av något slag med utropstecken efter, t ex Kom hit! Sluta! Spring! Oj!
  Ett introjekt är ett (gestalt)psykologiskt begrepp som betyder att man lyssnar på sånt som andra säger om en och liksom tror på att det den andra säger är sant, fast det inte alls behöver ha med en själv att göra ens. Den andra personen har då projicerat ut något, som finns hos den själv och som inte alltid känns ok. Hoppas att det klarnar. Annars får jag hitta en bättre förklaring sen.
  Det finns mycket att säga om det här och jag funderar ofta på det i relationer till andra och hur vi pratar med varandra. En del gör det mycket, andra mindre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.