Rumi – 800 år!

Precis idag firas minnet av den store diktaren och sufiern Mevlana Jalaluddin Muhammed Rumi, runt om i hela världen. Jag var på konsert i går på Södra Teatern i Stockholm och ska dit idag med för att lyssna och se på föredrag, diktläsning, sång och dans.
I går kväll var det fler som var där. Inte som tidigare på föredragen. Mer av fest och glädje också. Inre vila, kallades konserten. Jag förstod inte vad de sjöng såklart, jag förstår inte persiska alls, trots att Dana på persiska betyder kunskap. (eg. stor visdom) Ändå satt jag där i mörkret och både skrattade och grät. Jag vet inte jag… Det rör väl upp något i mig. Och jag är glad för att bli berörd. Oavsett språk. Över gränserna. Rumi var och är sån som berör människor. Då som nu. Läs Rumi och bli andligt rikare!
Detta är en bild från igår kväll, på Rumi ensemble från Stockholm, som ”sjunger och spelar traditionell persisk sufimusik i Rumis spår.” Huvudsångare: Bahram Bajalan.

Rumikonsert på Södra Teatern.

Dervisher

Och här kan du se dervischer dansa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.