Ny dikt.

Viljan och Valet

Jag vill inte vara glömd
Jag vill inte vara gömd
Jag vill vara här
Jag vill finnas till
för att jag vill

Du vill glömma
Du vill gömma
Du vill förtränga
Du vill att jag inte finns
för att du vill

Det finns inget vi
Vi har inget vi
Det fanns inget vi
Och
jag vill gå vidare

Vi kan inte glömma allt
Vi kan inte gömma allt
Vi kan båda ha utrymme
till att finnas och ta plats
Din plats Och Min plats

Avstånd eller försoning?
Fiendeskap eller vänskap?
Utanförskap eller kontakt?
Tristhet eller något slags omsorg?
Jag vet vad jag vill

bcd 24 januari 2022

beskrivning

Virka. Verka. Värka.

Virka låter nästan som verka och värka. Ett enda vokalljud skiljer.
Jag kan sticka. Jag kan inte virka, mer än luftmaskor. Min mamma kan.
Idag är den stora virkdagen. Jag tar med mig min nyinköpta virknål, garn och ett mönster på en väska jag vill virka. Min mamma är väskspecialist. Hon gav mig en svart väska i höstas, som hon hade virkat. Nu är jag tagen in i garnernas värld igen. Jag stickade faktiskt en tomteluva i julas. Det var fint och engagerande för mig att sitta med ett handarbete och se det hela växa fram. Jag kände ett meditativt lugn.

beskrivning

Förr i tiden stickade jag faktiskt en del tröjor. En var vit och blå-randig. Den hade jag när ofta i åren jag var gravid minns jag. Jag har kvar en lila, fast jag använder den sällan. Det kunde jag ju ändra på. Den lila tröjan stickade jag i åren 1988-1990. Jag gick på en grundkurs i gestaltterapi i grupp och året efter på en fördjupningskurs på dåvarande GiS. Nu heter det GA.

beskrivning

Kanske, troligen, med största sannolikhet, absolut förändrades mitt liv då. Jag fick bearbeta saker i mitt liv, som jag hade gömt undan och fick lära att visa mina känslor mer, istället för att trycka ner dem och inte kännas vid dem. Jag blev annorlunda. En del tyckte jag blev mer jobbig, för nu sa jag ifrån mer, men inte alltid. Kanske inte så himla konstruktivt ibland, men jag var tvungen att få ur mig sånt som fanns där och störde.
Det var nog så att gestaltterapin räddade mitt liv. Mina kursledare lärde mig vad värme, kärlek och omsorg var, de visade att jag var viktig för dem. Det kommer jag alltid att älska dem för. Käraste Monica Törnqvist och Folmer Blume Leide, vad ni har betytt mycket för mig!

Min dröm blev att också få gå på gestaltterapeututbildningen, och ibland tar det tid att nå sina drömmar. Jag trodde väl aldrig det skulle kunna ske, men plötsligt hände det! Det var verkligen en lång process för mig, att komma vidare. Nu är även jag gestaltterapeut, även om omständigheter av olika slag, gör att jag inte har arbetat så mycket med terapier under de sista åren. Gestaltterapin har gett mig en livskarta, en djup förståelse för hur jag haft det och har det. Andning. Varande. Blivande. Känslor. Uppmärksamhet. Här och Nu. Tomhet – The void! Ja, både i det stora och det lilla och mycket mer.

Virka. Verka. Värka. Undrar vad virkningen leder till? Just idag är det min väg att gå. Gå till mamma, som jag idag känner mig både nära och älskad av. Till virkningens mysterium.
Vad månne väl hända sen? Ingen aning. Det blir som det blir.

beskrivning

Tidens ändlighet.

beskrivning

Så har året kommit igång med buller och bång. Inte bara med raketerna som ekade mellan bergen, utan också med årets göranden. Jag trodde att tiden som pensionär skulle bestå av varanden mer, men det har väl inte blivit så än. Kanske senare. Det är omväxlande i alla fall. Praktiska ting ska utföras, en lägenhet sorteras och tömmas, en årsredovisning skrivas, sjukdom besegras och tiden, ja tiden, är ändlig, för en del ändligare än andras. Så gott vi vet.

Det är en press att leva mellan liv och död så tätt inpå. Vad behöver sägas, göras, ordnas med innan? Det är verkligen ingen lätt fråga. Jag känner mig inte klar med det jag vill. Men det är inte heller i mina händer. Det sker det som sker.

beskrivning

Jag blir så arg på besöksförbudet på sjukhusen. Tiden vi kunde vara tillsammans på, är så kort. Och den blir kortare av förbudet. Förbjudet! Stopp! Farligt! Som om det kunde bli värre än vad det är. Det är inte jag som bär på smitta i alla fall. Jag lever så mycket isolerat som det nästan bara går. Det är i mina händer att ta hand om mig.

Mirakler händer också. Att kunna vara i kontakt och uppfatta världen igen, bara efter en dag. Bästa sjukvården då! Att med hela sin kropp kunna visa sin genuina direkta glädje! Att redan få ha tråkigt och vilja åka hem. Toppen! Att kunna ringa mig på telefonen trots allt. Underbart! Änglarnas kraft visar sig!

beskrivning

Tiden är ändlig. Något jag ofta återkommer till, är den här buddhistiska dikten:

Bland de många levande väsen, som syns om morgonen
är det någon, som inte är till att finna om eftermiddagen.
Bland de många levande väsen, som syns om eftermiddagen
är det någon, som inte är till att finna nästa morgon.

Orden är så smärtsamma, samtidigt som de är så sanna. Så är det bara.
Hoppas att det ännu finns ett stycke tid att leva tillsammans på.
Det är vad jag önskar mig mest av allt just nu.

beskrivning

ABC år 2022 – planer och önskningar.

Här är mina nya och en del gamla tankar och önskningar inför 2022. När jag läser igenom det, kan jag redan nu känna mig lite trött.
Har jag månne önskat för mycket av göranden? För lite av varanden?
Ambitionen kan lika gärna vara hög. Det blir som det blir ändå.

beskrivning

Gott Nytt År då till oss alla, med allas våra drömmar, önskningar och liv.

A – ANSVAR
B – BERLIN
C – CHOKLAD
D – DANSA
E – ELDRAGNING
F – FÖRARINTYG
G – GESTALTTERAPI
H – HÄROCHNU
I – ISOLERA
J – JYLLAND
K – KONTAKT

beskrivning

L – LIVSGLÄDJE
M – MUSIKINSPELNINGAR
N – NÄRVARO
O – ODLA
P – PENSIONSOMSTÄLLNINGSARBETE
Q – QRAMAS
R – RENSNING
S – SÖMNFÖRBÄTTRING
T – TERAPIARBETE
U – UPPMÄRKSAMHET
V – VIRKA
X – X-OKÄNTRECEPTTESTA
Y – YOUTUBEFILMER
Z – ZLÄKTFORSKA
Å – ÅRSHJUL
Ä – ÄMNA
Ö – ÖVERSÄTTA

beskrivning