Gästbloggare: Margareta Sverkersdotter, numera pensionär, tidigare speciallärare och för alltid gestaltterapeut.

skagenmåsar

Ett minne
Jag sitter vid köksfönstret i mitt hus, i mitt sommarparadis! Det är en dramatisk kväll. Jag ser ut över sjön mot ön, bortom viken, över bergen! Himlen är alldeles fantastiskt mörkgrå, med några små ljusare fläckar.
beskrivning Det blåser upp, vattnet krusas för att ganska snabbt bli vilt och bångstyrigt. Det mullrar och jag räknar sekunder mellan blixtarna och mullret. Regnet kommer väntat och ändå plötsligt! Som om himlen öppnar sig! Det smattrar på taket! Jag kan inte annat än beundra detta skådespel och tillsammans med hundarna vara alldeles andäktigt stilla. Alldeles stilla!
Det är en kväll i slutet på midsommarhelgen! Sonen med familj har åkt tillbaka till storstan! Vi har haft det fint tillsammans och nu känns det ensamt, tomt, stilla, varmt, lite ledset. Det är som denna stund på söndagskvällen blir en teaterstund, en stund då naturen visar sitt verkliga drama och jag sitter på första parkett vid mitt köksfönster.

Ett minne från en kväll som denna, kanske var det för fem år sedan, som himlen så snabbt drog ihop sig, som i kramp och vinden kom virvlande med en hastighet jag aldrig upplevt. Braket var skrämmande då fem stora träd, tre björkar, en gran och en tall föll till marken. Den stora gräsmattan framför huset var bara träd, grenar, rotvältor och trädgårdsmöbler som flugit iväg! Och bryggan stod rätt upp i luften! Det var en tromb som kom och gick! Ingen kom till skada och huset var sig likt efteråt. Men allt mellan huset och stranden hade förändrats! Vi hade tur, kanske änglavakt! Ja vi hade någon som vakade över oss det är jag säker på! Det hade kunnat gå mycket illa!

Men ikväll har jag suttit här och sett ett skådespel som var mindre dramatiskt än det för fem år sedan! I ett paradis, i mitt paradis, kan det finnas mycket mer än solsken, stilla sjö och gemenskap! Det kan vara fara, rädsla och ensamhet! Precis som i livet självt!

skagenmåsar

Margareta Sverkersdotter
Foton: ©Margareta Sverkersdotter
Läs presentationen av Margareta här.

Snart kommer en gästbloggare.

Oj oj oj, vad tiden går. Nu är det återigen länge sedan det var en gästbloggare på besök. Men se! Här kommer en!
Margareta Sverkersdotter bor i grannkommunen. Hon bjuder mig på lunch ibland. Jag är gärna där och smakar nya saker, som jag själv inte kan komma på att göra. Sen härmar jag hemma.
Margareta var speciallärare och gestaltterapeut i sitt tidigare yrkesliv. Nu är hon pensionär med rätt att göra vad hon vill. Hundar har hon två och barn och barnbarn. De ses gärna på landet, vid hennes paradis.
Jag beundrar Margareta, för hon har gjort något som inte så många andra gjort: hon har haft en inneboende, en ensamkommande flyktingungdom och varit en god vuxen för honom, trots att kultur- och ålderskillnaderna var stora. Hon är också god man för ett par andra unga pojkar. Många timmar har hon tillbringat på Migrationsverket tillsammans med dem.
Dessutom är hon en kreativ kvinna, som målar mandala och stickar små dockor med personliga uttryck.
Väl mött i morgon Margareta! Välkommen till min hemsida!

Och ni som läser, kom gärna med kommentarer till Margareta här på hemsidan. På facebook försvinner de till nästa dag. Här blir de kvar att läsa till nöje för alla.

Tänk om jag vetat?

Tänk om jag bara hade vetat hur svårt det skulle bli! Hade jag då givit mig in i det?
Det är dagens fundering.
En del saker visste jag: Att en katt bara lever ett visst antal år. Att föräldrar oftast går före till evigheten. Att jag en dag skulle växa upp och ta ansvar för mig själv. Ansvaret är för övrigt det som är svårast att förstå att jag har.

Inte visste jag att jag skulle bli så helt förälskad i mitt hus.
Inte visste jag att jag skulle bli så fast förälskad i honom.
Inte visste jag att jag en gång skulle bli över 60 år och snart pensionerad från mitt arbete.
Och att de dagar skulle komma då det var både dags och svårt att lämna allt.
Separationer är värst. Inte alla. Men en del.
Jag kommer nog aldrig över de värsta.

beskrivning

Hammocknjutningen.

Tog fram hammocken idag från trädgårdsförrådet. Klarade det själv i år med. Jag är så stark! Tog fram kuddarna. Låg en stund och gungade och tänkte vad skönt det skulle bli att vila där hela sommaren.
Sen tittade jag på väderprognosen. Inte bra. Regn, regn, regn, regn. Sedan uppehåll två dagar. Sedan regn, regn, regn och regn. Då gick jag ut och la in dynorna i förrådet. Onödigt att de blir blöta.
Nå, jag har annat att göra inomhus. Bokföra. Deklarera. Betala ut pengar. Bokföra mera. Sy ett nattlinne. Börja planera min konstinstallation. Göra ett solskydd till altanen. Baka. Laga mat. Diska. Tvätta. Läsa.
Vem behöver gå ut och vara och rensa i trädgården? Suck… Jo, jag!

Att gå ner till sjön och bada är inte att tänka på heller. Är sjuk med hosta och snuva. Att resa någon annanstans inte heller. Drömma kan jag. Det gör jag. So be it!

Sommarlov 2017.

Jaha… så är det sommarlov igen. Denna tid som jag brukar längta så mycket efter. Som är varm och god och fylld av längtan efter jord och blommor. Och just nu är det inte så. Har ingen lust. Ingen längtan. Utan riktning. Som jag brukar ha det emellanåt.
Danmark, denna längtan dit, nej. Danmark är för litet. Längtan norrut, nej. Vill inte. Längtan efter någon, nej. Finns ingen att längta efter.
Kanske har jag inte haft ro att tänka och känna efter vad jag vill – behovsinventering – som en dansk vän sa. Nej, antagligen inte. Dagarna har varit fulla av skola, söka jobb, avslutning och packning. Nu är det gjort. Kartongerna – alldeles för många – står packade och väntar på transport till hösten till nya skolan. Men nu då? Nix!
Dags att börja packa och fixa till fönsterbytet. Hack i häl på det andra. Ingen tid att andas och vila. Fast jag får ta pauser ändå, för jag är inte ung längre. Orken tryter oftare.

beskrivning

Kanske tar jag och cyklar en sväng i helgen. Behöver finna någon ny väg att ta mig fram på. Så länge jag kan cykla. Så länge jag vill något. Så länge jag orkar. Och hoppas, så här första dagen i resten av mitt liv, att sommaren kommer fylla mer än jag har förhoppningar om. Ungefär så.

Lite musik som passar morgonen kommer här. Allt är skört. Livet. Orden. Varandet. Jag. Du?

Somliga går med trasiga skor.

På skolan ska vi ha sommarfest innan sommarlovet. ”Kom som en sång” är temat. Kanske denna? Jag har trasiga skor.

Somliga går med trasiga skor text och musik: Cornelis Vreeswijk
Somliga går med trasiga skor
Säg, vad beror det på?
Gud fader som i himmelen bor
Kanske vill ha det så

Gud fader som i himmelen bor
Blundar och sover sött
Vem bryr sig om ett par trasiga skor
När man är gammal och trött?

Vem bryr sig om hur dagarna går?
De vandrar som dem vill
Medborgare om etthundra år
Finns du ej längre till

Då har nån annan tagit din stol
Det vet du inte av
Du känner varken regn eller sol
Ner i din mörka grav

Vem bryr sig om hur nätterna far?
Jag bryr mig inte ett spår
Bara jag får ha mitt ansikte kvar
Dolt i min älsklings hår

Jag är en tvivelaktig figur
Duger ej mycket till
Bakom ett hörn står döden på lur
Han tar mig när han vill

Somliga går med trasiga skor
Tills de har slutat gå
Djävulen som i helvetet bor
Får sig ett gott skratt då

Dags att simma vidare.

Idag lämnade jag in min avskedsansökan. Jag lämnar friskolan för att börja på kommunal skola igen. Det är 3,5 år sedan sist. Jag kommer dessutom tillbaka till min hemkommuns kommunala skolor efter, låt se… hm…. 19 år! Det är verkligen dags. Känns både sorgligt och skönt beslutsamt att ta steget vidare igen, till att sluta mina lärarår där jag började, så att säga. Jag är tacksam för åren jag haft på friskolan, jag har lärt mig mycket och haft det bra mest. Och ungarna… ungarna är alltid bäst!
Idag fick jag en present från en liten vän där, som stolt sa att han skrivit på kortet alldeles själv. Då blir jag glad. Jag tar med mig alla goda minnen och upplevelser. Det jag inte hinner veckan som kommer, får jag göra i sommar. Och så packa mina grejor. Det blir fullt upp där att fixa. Bara fem arbetsdagar kvar. Sen sommarlov.

Svanfamiljen simmade vid Sandemar strandängar i tisdags.