Mikroliv.

beskrivning

Nämen, det är redan en ny lördag. Veckan har gått ganska snabbt och jag har jobbat mycket, som jag brukar göra. Skönt att ta det lugnt nu. Fast…. jag ska packa till nästa danmarksresa på torsdag, tvätta, städa, handla, göra allt som vanliga människor brukar göra på sina lediga dagar och dessutom laga rödbetsbiffar. För första gången i mitt liv har jag köpt rödbetor. Såg ett recept eller två i en tidning och idag skall det ske en nybörjarmatlagning. Rödbetsbiffar! Hur spännande kan inte livet vara, på mikroplanet!

Fönstret i badrummet är bytt. Det öppnas konstigt nog från andra sidan nu. Och jag har fått vända på badkaret, så jag kan ligga i badet och titta ut på tallar och himmel. Tyvärr kommer jag nog se grannhuset med. Får nog ta ett premiärdopp och testa i helgen, så jag vet och slipper gissa.

Trots att det är mitt i vintern är det lätt att längta till våren, när det redan i affären dyker upp pärlhyacinter. Också ett livets mikrounder!

beskrivning

Snart är det vår på riktigt!

Januarilördag.

Det är andra lördagen i januari. Andra lördagen i år dessutom. Lördag! Ledig dag. I alla fall för mig. Eller är den det? Städlördag med. Tvätt och disk och dammsugning. Men ändå. Att sova tills jag vaknar är härligt. Även om det var någon gång före åtta.
Har inga särskilda planer. Men behöver fixa med det ena och det andra. Är jag egentligen ledig då? Ja, det tycker jag. Ledig att gå i mina banor, min väg, göra mina saker, vad det nu kan vara. Fri. Utan måsten. Det är väl ändå det viktigaste som kännetecknar en ledig dag. Jag kan skjuta upp allt till en annan dag om jag har lust. Ingen bryr sig om det. Härligt och skönt med så slappt ansvar. Till skillnad från andra dagar alltså.

beskrivning

Såååååå, vad vill jag med dagen? Vad behöver jag? Jag tittar ut och ser att tallen utanför mitt sovrumsfönster är gråfärgad av frost. Ok. En kall promenad kanske. Ingen vind i grenarna känns ju uppmuntrande, till skillnad från söderut i landet och i Danmark där det blåser upp till storm igen möjligen.
Lugn och ro är bra. Gå sakta med – jag har träningsvärk efter gymträningen igår. Tystnad. Helt ok. Eller lite musik kanske. Kan gå.
Varför inte lyssna på Mozartalmanackan förresten? Går i repris från 1991. En kvart om dagen. 365 dagar.

beskrivning

Bonderøven.

beskrivning

Jag tittar gärna på den danska serien om Frank, bonden i Djursland, på Jylland, som vill leva enkelt i omsorg med naturen. På olika sätt bygger han upp sitt lantbruk, från att ha köpt en nedlagd gård och skaffa djur, till att börja odla och bygga sitt nya boningshus för sin familj. Han kallar sig inte för bonde i de första programmen, inte heller hantverkare. Men han är så skicklig med att våga sig på att snickra och mura, odla och ha djur. Han är en ekologisk bonde dessutom. Dessutom social, verbal, nyfiken och vågar hela tiden testa nytt. Han kan balansera mellan att återanvända material och maskiner, till att köpa begagnat eller nytt när det behövs.
De första programmen är från 2008. Nu visas program från 2014. Det är spännande att se hur allt har växt fram. Det här är tv som jag gillar. På svenska visas serien under namnet Hundra procent bonde. Det namnet minns jag aldrig. Han är så mycket mer.

Bara gå in på Danmarks tv och titta. Sätt på textremsan, så förstår du danskan bättre. Kan ses till 14 februari där.

Städa.

Det sägs ju ”städa ut det gamla, för att få plats med det nya.” Och det passar ju extra bra så här på det nya året. Men ack, så svårt jag har det för att göra mig av med det gamla och rensa upp i röran. Egentligen handlar det bara om två saker:

1. Lägg rätt sak på sin rätta plats.
2. Kasta/ge bort/sälj det som inte behövs.

Hur svårt kan det bli? Jättesvårt!

1. Jag har för mycket saker.
2. Jag har ingen plats att lägga sakerna på.
3. Jag är trött och lat och motsträvig och vill inte ta itu med saker och har låst energin, och även om det skulle gå fort att göra det jag ska, så händer inget. Jag blir bara trött och lägger mig i sängen och skriver istället. Eller ser på tv. Eller äter. Eller går ut. Eller något annat. Har ett undvikande beteende alltså.

Men så har jag ett stambyte i februari. Redan nästa vecka ska badrumsfönstret bytas och hackas loss ur väggen. Hur kul är det?
Efteråt ja! Men nu?
Badkaret ska lyftas bort tillfälligt och tvättmaskinen likaså då. Och ställas var då?
I hallen? Hahahaha… ja det är bara att se på det hela med en viss humor. Det enklaste brukar vara det svåraste.

Och nu, mot städningen! Och äta något innan. Sen lite tv kanske. Eller varför inte en promenad medan det är ljust ute?

Gott Nytt År 2015

Vore livet som multiplikationstabeller eller som olika livscykler, så låge sjuans tabell närmast till hands, med sju år kvar till pensioneringen. Oj oj… svårt att förstå. Sju som lyckosiffra med. Eller är det tvåans tabell? Två år sedan jag blev examinerad gestaltterapeut. Vad händer då om två år igen? Tar emot enskilda, par och har grupper av olika slag? Hoppas det! Är jag i par med någon då? Eller femmans tabell, 403 x 5 = 2015.
Här är jag nu, i det viktigaste som hänt i mitt senare liv, efter barn och familjeliv. Och att vara farmor ligger på samma trappsteg i livet här. Går inte att värdera. Helt ovärdeligt!
Har ett jobb som jag trivs med, förutom anställningsvillkoren. Har en lägenhet och ett hus. Mycket plats. Har värme. Har rymlighet.
Vad önskar jag av det nya året då, när det mesta ändå är så bra? Får se om jag kommer på något nytt här…

A – anställning med ferier igen
B – badrumsplanering till stambytet
C – co-leader för en utbildningsgrupp på gestaltinstitut i
D – Danmark under våren
E – ekonomi i balans
F – fortsätta fasta med 5:2
G – gestaltgrupper i firman, om drömmar och för pedagoger
H – himmel och hav
I – irriterande tomt
J – jobba lagom
K – kärlek – alltid denna kärlek! Och kören.
L – lekarbetsföreningens kassör
M – meditera och massera
N – njuta livet
O – orka med allt
P – plaska runt i sjöarna
Q – qrokusar sparas och planteras om igen ute
R – renovera fler fönster
S – stambyte i lägenheten
T – träna
U – utbyggt badrum
V – vara bland vänner
X – en okänd faktor
Y – yrkesstolthet
Z – zen för balans
Å – åka utomlands
Ä – äta gott, hellre än mycket
Ö – ha en ö att åka till

beskrivning