Året 2014 som gått.

beskrivning

Vaknar till nyårsafton 2014 i ett rum som jag älskar. Här finns granen. Kaminen. Rymligheten. Värmen. Som tur är har det blivit mildare ute och jag kunde nöja mig med att elda igår kväll och klara mig utan extra element under natten.
Hur har 2014 varit? Dags att skriva en årskrönika? Kanske det.
Vad ska den handla om i så fall? Dagarna som gått? Själen? Familjen? Skolan? Gestalt? Livet? Döden? Politiken? Musiken? Poesin? Hemsidorna? Huset i norr? Fönster?
Tv-program? Kärlek? Konflikter? Sjukdomar? Drömmar? Stjärnor? Månen? Solen?
Har inte en susning. Jag har ingen särskild plan.
Att dagarna gått, oavsett vad jag gjort, är helt klart. Alla månader. Alla dagar.
Från 1 januari till 31 december.
Jag hade en plan… FRÅN A-Ö, som jag skrev 1 januari. Kanske dags att utvärdera den? Jo, SÅ gör jag!
JA:
Barnbarn. Cafébesök. Drömmar. Ekologiskt. Firma. Gestaltterapi. Handledningskurs.
Is för skridskoåkning. Jobba på ny skola. Massagekurs. Plaståtervinning mycket viktigt. Vinna på lotteri (60 kr). Zen. Återvinning.
NJA:
Allt under himlens fäste. Frihet. Läsa igen. Nyfikenhet. Träna, träna, träna. Utforska fördomar. Öppenhet.
NÄ:
Båt. Rida. Spela. Ärtsoppa.
UTAN INNEHÅLL:
O. Q. X. Y.

Jamen det var ju ganska bra! Det mesta blev av och var roligt. Tråkigt nog ingen båt. Behöver nog mer hjälp till det och energi och ekonomi. Rida kanske jag inte vill tillräckligt mycket. Ärtsoppa? Inget jag saknat.
Jag ser att ju mer konkreta planer jag haft, desto enklare är de att utvärdera.
Vad konstigt, nu ser jag att bokstaven K saknas…. hm… K för kärlek? K för katt? K för kakor? Tja… är det något att bättra på till 2015? Kanske det. Kakorna är i alla fall redan både fixade och uppätna!
Adjö 2014. Välkommen 2015.
GOTT NYTT ÅR!

beskrivning

beskrivning

PS/ K stod för kören. Den är jag ju med i!

Varmt i hjärtat.

beskrivning

Jag sitter inne mest när det är så kallt ute. Mest är det också mörkt. Här inne står min julgran och är stor och mäktig och lyser varmt, som en ljusbrud. Som en meditation. Som en installation, ett levande, glittrande träd, som tar plats här i mitt vardagsrum.
Även kaminen brinner och håller värmen i huset. Jag har bara kök och vardagsrum uppvärmt när det är så kallt ute. Jag känner golvdraget från ytterväggarna. Kanske skulle jag tjäna på att täta där i sommar, till nästa vinter. Tur jag har kaminen som en extra värmekälla.
Granen och kaminen. Njutningar. De är som vänner. Mina närmaste sällskap just nu, som jag värdesätter högt. Tacksamheten över allt som ger mig den här värmen, finns också i hjärtat.

beskrivning

Kallt i solen.

beskrivning

Vilket fint väder det är här i mitt norrländska hem. Det är kallt, minus 15 och vackert. Mycket att titta på. Världen är förfrusen och ändå så levande. Björkarna är fantastiska på att fånga upp både frosten och ljuset. Jag njuter. I alla fall en stund. Sen fryser jag och vill in i värmen igen.

beskrivning

Det här fanns i paketen.

Jaha… men det var väl inte så illa gissat, hahaha…
Någons mormor säger förlåt och sen blir det fred och frihet till alla, för vi tillhör alla samma fält i världen.
Håll grytan kokande… tja… den används om och om igen. Kokar soppa på en spik. Så hushållar vi på jordens resurser. Återanvändning.
Min blivande man? Finns han? Tja… varför inte Spock? Han är klok och kunnig på många sätt och har alla de egenskaper jag söker i en man.
Och så stjärnan som ger mig allt vad jag önskar… som låg i paketet faktiskt. Det var dessutom en underbar, fantastisk stjärnhimmel vid midnatt mellan julafton och juldagen. Magiskt!
Nu måste ju allt blir som jag önskade! Något annat går ju bara inte för sig. God fortsättning på julen denna dag till eftertanke och musiklyssning.

20141225a 20141225b

20141225c 20141225d

Vad finns i paketen?

beskrivning

Under granen ligger fyra julklappar. Och vi som hade slutat med sånt
Vad kan de då innehålla? Jag klämmer, känner och skakar lite på dem. Funderar… hm…
Kan det möjligtvis vara en julklapp som innehåller fred och frihet till alla människor på jorden?
Och en annan julklapp från alla jordens länder, som lovar att rovdriften på djur och natur på vår planet ska upphöra 2015?
Säkert är ett paket, från en man som betyder mycket för mig, fyllt med innerlig kärlek, ömhet, omsorg och respekt och frågan: Vill du gifta dig med mig?
Det sista paketet innehåller i så fall att alla drömmar jag har, ska gå i uppfyllelse under nästa år och som önskar allt gott till mig och mina närmaste, barn, släkt och vänner.
Säkert blir det så! Om några timmar vet jag mer om vad som finns i julklapparna.
”When you wish upon a star, your dreams come true… ”

Dan före dan före dopparedan.

Måndag före julafton. Vad är det med tiden som inte verkar räcka till före jul? Nu har jag skrivit ner allt som rör sig i huvudet på mig och det är en hel massa. Inte konstigt att jag känner stressen komma närmare och bita mig i svansen. Jag behöver sortera bort och välja till. Göra det jag verkligen vill och behöver. Allt annat får vara.

Tack och lov att jag har det bra också. Många hjärtan och blommor fyller mitt liv. Som julrosor är ni, vita, vackra, nyutsprungna. Som pepparkakshjärtan med, goda och spröda. Kärlek heter ni. Frid och ro. Lugn. Stillhet. Vila.

beskrivning

Fjärde advent.

Idag har jag sjungit på två julkonserter. Nu är jag trött. Avkoppling för en är arbete för en annan. Det var mest spännande att sjunga Det är en ros utsprungen i ett magiskt långsamt tempo. Meditativt och finstämt. Och så Händels Hallelujakören, mäktigt. Och ingen orgel, inget piano, men en stråkorkester som kompade. Mycket annorlunda än vi brukar.

beskrivning

Jag vet inte vad det är, men många saker fyller just nu. Det är jag inte riktigt van med. Känner mig vilse i pannkakan. Har för mycket att göra innan jag reser norrut. Det får gå.

Dessutom håller jag på med hemsidor, att lära mig mer om hur de fungerar och vad jag kan göra. Färger, knapptext, ordningar, möjligheter. Allt. Ganska kul.

Imorgon jobbar jag, trots att det är jullov. Helknasigt. Har ingen semester kvar att ta ut. Längtar efter en tjänst med ferietjänstgöring igen, där jag inte behöver fundera på mina arbetstider, bara jobba på och ha mina lov som jag är van vid. Nå, jag är också glad att ha ett jobb där jag trivs.

Pepparkakor och julkänsla. Julmusik och vinterpromenader. Julmat och julbak. Gran, glitter och ljus. Allt vill jag ha! Och får jag inte det nu, så får jag se till att ha det i mitt norrländska hem, ledig och fri att tänka mina egna tankar och gå i mina egna spår. Fyra julklappar har jag att ta med. Vi har nu slutat att handla julklappar till varandra i familjen. Hur svårt har jag att hålla det? Ganska svårt. Och julkorten ligger kvar i lådan. Kanske jag kunde skriva dem nu och skicka ut dem i god tid till nästa jul?
Jag vet inte jag. I år har jag inte känt mig i takt med tiden. Men å andra sidan… brukar jag vara det överhuvudtaget? Tror inte det…

För övrigt: Peta loss vekhållaren i värmeljusen, den är gjord av järn och fångas upp av den stora magneten i metallåtervinningen. För en hållbar framtid. Återvinn så mycket som det bara går. Viktiga saker! Jordens resurser är ändliga, precis som livet själv.

beskrivning

Tredje advent.

Jag har en lugn och rofylld morgon. Bakar klart med lussebullarna. Det är som en stilla meditation att baka ibland. Som det skulle vara alltid, tänker jag.
Kanske dags för en promenad innan jag bakar färdigt mina pepparkakor. Halva degen är kvar i kylskåpet. Receptet är från min svärmor Elsie, hon bakade fenomenalt tunna, hårda, krispiga pepparkakor, på ett utmärkt recept. Jag har bara gjort det några gånger, är fortfarande en pepparkaksnovis. Men de duger fint. Och jag kan minnas henne, en dag som den här.
Det är jultiden också till för, att minnas de som varit här en gång. Vi trampar på i fotspåren av traditioner från andras tid på jorden. Dessutom gör vi nya traditioner, som andra efter mig och oss kanske bär vidare till framtiden. Att vara i julen är viktigt för mig. Helst tillsammans med mina närmaste, annars själv i mitt norrländska hem. Dit åker jag i år.
Här är småfolket i min adventsljusstake. De firar också tredje advent, på sitt speciella sätt.
God tredje advent alla!

beskrivning

Fredag i timmerkojan.

Det är fredag, inte den trettonde, men den tolfte. Dagen före Lucia. Och inga lussebullar har jag till i morgon bitti. Inga nybakade pepparkakor. Det får gå. Jag ska ju inte lussa för någon.
I morgon är den stora bakdagen. Allt är handlat till baket. Jag är ledig. Det kommer storma ute. Men inne kommer lugnet råda. Jag får en liten medhjälperska till pepparkaksbaket. Det blir kul! Pepparkaksdegen ligger och mognar just nu. I morgon sjunger vi ”En sockerbagare” i mitt kök!

Idag då? Idag chillar jag i soffan. Äter gott med ekologiskt tema, som så oftast hemma hos mig, ekologisk dricka, ekologiska Finn Chrisp, ekologiskt smör, ekologisk fransk getost. Mums! Och ja, julgröten till lunchen var också ekologisk.
Det ekologiska temat känns helt rätt. Jag vill ha giftfri mat. Det smakar allra bäst, när jag vet att min mat är gjord med så rena råvaror som möjligt. Jorden är den enda vi har och vi som lever här har, som tur är, fortfarande möjligheter att förändra det spår av överförbrukning, övergödning och giftspidning vi är inne på. Inte vet jag om jag lever längre om jag äter ekologiskt. Men Jorden mår bättre. Och framtiden, barnen, behöver giftfri mat. De har rätt till det.
I fler och fler skolor, går skolmaten över till ekologiska alternativ. Haha… alternativ förresten, vi har inga alternativ egentligen om vi vill klara av miljöförstöringen och vända utvecklingen till en Hållbar Framtid!
Jag gör så gott jag kan med det. Gör du?

beskrivning

Här är en ganska ekologisk födelsedagstårta!

Och så kommer en dagen efter och en film efter.

Ja, nu är jag välfylld med lyckönskningar och gratulationer inför mitt nya år. Härligt, varmt och gott! Och jag fick ha min dag ifred från andras firande och det är en respekt i det!
Idag såg jag solen. Inte så högt uppe på himlen och mörkare blir det. Så just nu från ljus till mörker. Bara att vara i det. Snart från mörker till ljus. Hoppet tänds om att det åter blir en ny vår.

Jag såg nyss Jägarna 2. Jag har så svårt för våld och spänningar, behöver många pauser om jag ska se en sån film. Kanske bra att ösa på med en till film, Alice i underlandet. Kanske är den också spännande, fast på ett annat sätt.

Kärlek. Vänskap. Är det inte så i alla dagar, relationer och filmer? Hur kommer det sig? Där är väl mina tankar också.

Filmen börjar bra i alla fall. Var det så i boken med? Nej. Förhistorien i filmen handlar om drömmar som kommer igen. Jag har väl såna jag med. Undrar om de slår in? Kanske, kanske inte.
På balkongen blommar i alla fall en ringblomma mitt i den mörka, milda december. Det har jag aldrig varit med om förut. Ett sant hopp? Det är frågan.

beskrivning

Och nu är det min tur.

Med blommor, tårta, soppa, kaka och gäster blir min eftermiddag fylld. Min åttonde december. Ingen annans dag, förutom för de andra som firar just den här dagen. En femtioåttonde födelsedag. Hur gick det till egentligen?

Ich freue mich das ich geboren bin und habt geburgstag heute.
Man habt mich lieb und schenkt mir viel,
zum essen, trinken und zum spiel.
Ich freue mich das ich geboren bin und habt geburgstag heute.

Och snart är det jullov. Eller oavlönad semester, eftersom jag inte har feriearbetstid just nu. Det får gå. Och ännu ingen kyla, ingen snö, ingen sol. Solen lyser med sin frånvaro.
Väderleksrapporten sa för två dagar sedan att det skulle bli sol just idag. Här är den:

beskrivning

Grattis allrakäraste syster.

Idag fyller min syster 60 år. Det är helt märkligt att förstå, att vi inte är små barn längre, inte heller unga kvinnor mer. Åldern är bara en siffra, säger en del. Jag är böjd att hålla med. Fast rent biologiskt är det faktiskt mer i kroppen av krämpor, än det känns inuti. Jag kan titta på mig själv i spegeln och se en äldre kvinnas bild. Är det verkligen jag? Är det verkligen du? Vad har åren gjort med oss? Va? Är vi inte 25 år längre?
Sextio år. Så gamla blev bara mammor och pappor och far- och morföräldrar. Men så är det inte. Så gamla blir också vänner och bekanta och också vi själva. Nå, jag är rena ungdomen än så länge, får jag höra av de som är uppåt en sjuttio år. Allt är relativt!
Kära min syster! Som vi har bråkat genom åren! Som vi har sjungit. I alla fall förr. Numera är vi betydligt lugnare av oss. Och sjunger inte heller tillsammans. Men vi pratar och har en god och varm kärleksfullhet mellan oss. Det är jag så glad och tacksam för. Du är där!

beskrivning

Vi bor också ganska nära varandra. Det underlättar. Oftast är det du som bara kommer förbi. Och ibland är det jag som kommer hem till dig. Idag åker jag hem till dig till exempel. Finns ingen anledning att inte se dig idag, på din dag. Din och bara din dag. Den sjunde december.
Tack för den fina festen du bjöd oss på igår. En båttur under Stockholms broar, i ljuset från fullmånen och staden. Helt fantastiskt! Och god mat och härlig musik, som dina vänner i Södra Bergens Balalajkor och några från Hemvärnets musikkår bjöd på. Underbart. Och mamma var där med sin man. Vår ena bror. Våra barn och deras familjer och mina barnbarn, våra kusiner och deras barn, så många lyckades du samla ihop.
Tack för att du finns! Tack för att vi finns! Tack alla! En toppendag att spara i minnenas arkiv. Har den äran på födelsedagen sis!

beskrivning

beskrivning

beskrivning

Planering.

Skönt att vara ledig på eftermiddagen idag och bara ha mig själv att tänka på. Behöver kurera mig från förkylningen och har sovit gott i ett par timmar mitt på dagen, vilken lyx!
Tankar och planer snurrar i huvudet och då är det bara att få ordning på allt och skriva mina listor. En för min kära storasysters sextionde födelsedag i helgen. En för allt jag behöver handla. En för måndagens födelsedag. Och inte nog med det: en lista för att få överblick över stambytet, vad som ingår i den och vad som blir tillval. Snart blir det ännu ett möte, för att få till en offert med alla kostnader, svart på vitt. Hela tiden tillkommer något. Det blir ett dyrt kalas. Och skönt att få det gjort, efteråt.
Och så de eviga tre: disken, tvätten, städningen.
Allt ordnar sig. Först planera. Sedan vara i det hela. Sedan minnas allt i ett rosenskimmer. Det blir bra det!
Under tiden jag skriver, spelar Simon & Garfunkel. Jag kan lyssna på sångerna om och om igen. De talar till mig. Bridge over troubled water till exempel. Här är den!

Danmark i mitt hjärta.

Här är bilder från min resa till Danmark i november. Jag var där för att vara en av två ledare i en utbildningsgrupp för mitt nygamla gestaltinstitut; ny ägare sedan jag gick där. Jag har inte varit där sedan jag blev examinerad gestaltterapeut. Länge sen! Så nu var det dags att återse mitt älskade Danmark alltså. Som jag var ganska trött på då.
Och så hälsade jag på vänner och sov fyra av fem nätter på olika ställen. Jag gick vilse i Köpenhamn två gånger. Det och mycket mer av utmaningar hände. Allt slutade lyckligt till slut! Lek och allvar i en salig blandning. Jag såg olika naturområden, var både i stad och på landet, med land, strand och hav, himmel och jord och tåg dit och tåg hem.

beskrivning

Öresund i grådis, från Öresundsbron.
Som en bro över mörka vatten – ska jag bära dig!

beskrivning

Tivoli i vila. Mörkt och spännande att vara där kanske…

beskrivning

Köpenhamn visar en omsorg om sin stad här. Tror inte att Stockholm stad skulle skriva så på papperskorgarna. Inte någongång alls. Skulle inte ens vara på kartan.

beskrivning

Jag var på Nationalmuseum och bytte min kopia av en 1500-talskärestasring som var för stor. Jag såg originalet med! Fin gång förenar byggnaderna.

beskrivning

De eneste to! Ny cd utgiven och här blir det en tv-inspelning med senaste succelåten. På hovedbanegården i København.

beskrivning

I kongens have! Behöver jag säga mer? Önskar den fanns i Danas have!

beskrivning

Nej, det var ingen jätte som kastade den här stenen i vattnet. Det var Gud som tappade den ur hålet i sin ficka! Lommestenen.

beskrivning

Fina bokskogen med ett vattendrag som ringlar sig bort.

beskrivning

Att se naturen, både i det stora och lilla. Så vackert förfallet kan vara!

beskrivning

Helt fantastiskt att upptäcka min favoritblomma myskmadra här i bokskogen. Marken är full av den, vad heter den nu igen på danska? Skovmærke!

beskrivning

Det är en mild höst också i Danmark. I min väns trädgård blommar den här fina rosen.

beskrivning

Mer vatten. Går inte att få nog av det!

beskrivning

Mer bokskog. Går inte att få nog av det heller! Finaste, finaste Danmark!