Sista sommardagen.

Sista augusti idag. Sommaren är officiellt slut nu. Hösten startar i morgon. Ingenting att göra. Bara följa med i årstidernas och almanackans dagar och veckor och månader. Njuta av det som går att njuta. Svampplockning. En extravarm septemberdag. Ett mysigt innesittande, medan regnet skvalar. Ljuständningar. Vackra himlar. Som jag nu ser en måne i nedan i kanten av horisonten. Stjärnorna som återkommer i synlighet. Jodå, det finns bra saker med september. Hoppas det blir bra med allt och alla.

beskrivning

P som i plast.

Det är hög tid att sätta P för all plastförbrukning här i världen. Jag tror inte det finns någon annan förbrukningsartikel än plast, som har ökat så mycket i omfång de senaste fyrtio åren. Jag kan ha fel såklart, men det är ok.

Idag när jag var ute och shoppade, sa jag nej tack till fem plastpåsar. Jag hade med mig en enkel tygkasse istället. Och varje gång förklarade jag att vi använder för mycket plastpåsar. Alla försäljare höll med.

beskrivning

Vi är omgivna av plast, mer än vi någonsin kan tro, i saker, förpackningar och till och med i skönhetsmedel, kosmetika och tandkräm. Vad gör den med oss inuti egentligen? Nerbrytningstid för en plastpåse kan vara 10-15 år. Annat kan ta 500 år. Men vem vet? Vi har bara haft plast i 70 år och det räcker nu.
Jag samlar in mer plast numera, än jag slänger sopor till brännbara sopor. Sen lämnar jag plasten på återvinningsstationen i containern för plast. Numera behöver det inte delas upp i mjuk- och hårdplast. Allt går i samma. Det förenklar insamlandet.
Undrar vad som händer med det sen? Hm…

Hur kommer det sig att jag nu har blivit så besatt av detta med plastanvändandet? Jag kan bara komma på en viktig sak; i våras såg jag en trailer till en film som ska komma om plast. Djur äter plast, i tron att det är mat. De svälter sedan ihjäl. Andra djur fastnar i plasten och kommer inte loss. Det finns fasansfulla bilder som visar sånt på internet.
Det är inte så vi ska ha det här på vår planet Jorden. Det finns ingen framtid i det.
Det flyter omkring kvadratkilometer av plastsopor i haven, utan att något land tar ansvar för det. En del människor bor redan vid soptippar. Det är dags att börja städa efter oss nu.

19 augusti tog jordens resurser slut för i år. Vi använder nästa års resurser redan nu. Om alla människor skulle ha basbehoven tillgodosedda, behövs ett och ett halvt jordklot. Om alla skulle leva som vi gör i Sverige behövs tre. 3!

Här är förfilmen som gjorde mig både bedrövad, fylld av sorg och bestämd att jag ska förändra mitt sätt att leva och gå mot ett liv utan plast. Det går inte på en gång. Steg för steg kan vi förändra det här och leva mer i harmoni och balans med jordens tillgångar.
Ingen kan göra allt. Alla kan göra något!

Det finns också en film på svt play som handlar om sköldpaddor som äter plastpåsar, i tron att det är maneter. Här är länken till den:

http://www.svtplay.se/video/1559208/djuren-som-nastan-dog-ut/avsnitt-6

Tove Jansson 100 år.

Idag är det 100 år sedan Tove Jansson föddes. Underbara muminvärld med alla berättelser och bilder och så fina tavlor hon målade. Vilken konstnär! Jag skulle inte ha något emot att äga en tavla av henne.
Nya muggar med Mumin kan väl passa att titta på idag då. Båten, som jag aldrig köpte, får duga på en mugg. Och så en mugg, utgiven till 100-årsåret.
Sommarminnen! Härliga sommar! Härliga bad. Härliga utflykter.
Dags att packa och stänga huset, mitt törnrosaslott. Nu kommer häcken – läs ogräset – växa sig kämpahög igen. Och om tio månader ungefär börjar sommaren om igen.

beskrivning

beskrivning