Sommar…

Sommar – vilken värme det har varit,

beskrivning

sommar – njuter av min trädgård från hammocken,

beskrivning

sommar – med bad varje dag,

beskrivning

sommar – med årets loppisfynd.

beskrivning

Sommaren fortsätter ett tag till…

Krig.

Samtidigt som jag är i mitt paradis, läser jag i tidningen om barn och deras familjer som är fast mitt i krig. Vi lever på samma jord, samma sol och måne lyser över oss, dag och natt, klockan går och vi har samma behov av mat, skydd och omsorg. Det är olika världar vi lever i, fast det är samma. Olika villkor för liv.
Jag är verkligen tacksam för att leva där jag lever, i fred och ro. Sen kan ju mitt paradis ändå skakas av frustrationer och oenighet, men det är inte alls samma sak som att leva mitt i ett krig, där bomber och kulor utplånar liv och skapar sår och smärta för så många, stora som små. Outhärdligt att läsa om det och se bilder. Och att vara där, vänjer sig människorna vid sin livsvillkor? Hur kan de stå ut? Vad är en bra dag där? Språket kan spegla sig i sina olika nyanser. Att leva eller överleva. Ett gott liv eller liv.

En klänning.

Varje sommar köper jag en klänning på sommarrean. Än så länge har jag inte letat efter någon, för jag har redan köpt två i år.
De sista åren har jag ofta använt en av min mammas avlagda klänningar, en gul, lätt att dra på och av till och från badet. Den blev sliten till sist och jag klippte till tyg till en ny förra sommaren. Och nu i sommar har jag sytt på den.
Först sydde jag på nederdelen på fel ledd. Jag kom inte ihåg hur det var tänkt att vara med rynkningen. Bara att sprätta upp. Idag köpte jag snedremsa till fållningen upptill. Och vad gör jag då? Syr fast snedremsan i halsen på fel sida. Medan jag tittar på Project Runway dessutom. I morgon får jag ta och sprätta upp det. Vad kan sen gå fel? Att tyget har krympt, så den sitter väldigt tight. Att jag har lagt på mig några kilon till. Att jag glömt att klippa ut sömsmån från mallen.
Nå… jag får ta det som ett slags terapiarbete, en meditation, att sitta och sy och vara borta i tankarna… kanske bra det.
Men nästa gång jag ger mig i kast med det hela, så är det nog bättre om jag är mer uppmärksam på vad jag gör… och att jag gör den tillräckligt stor, för jag vill gärna ha en sommarklänning som jag kan använda.

beskrivning

Underbart…

Det är så härligt att se solen och känna värmen direkt på morgonen. Äntligen kommer sommaren med stabilare värme, prognosen säger över 20 grader hela veckan!

beskrivning

Och härligt är det också att känna lusten att vilja jobba på mitt lilla hus och fortsätta renovera det, om än sakta, sakta. Nu börjar mina blickar falla på hallen…

beskrivning

För länge, länge sen målade jag panelen och skar av kanten mot fönstret. Jag har alltid undrat varför sedan dess… Men nu börjar jag skönja svaret. Jag kommer ta bort pappen och måla brädorna bakom istället.

beskrivning

Det kommer att bli jättefint. Bara jag pillar bort all pappspik och pappersrester. Alternativet är att ta hit en hantverkare som måttanpassar en ny vägg med masonite eller annat. Men det kostar pengar. Och de behöver jag till att renovera den sista delen av elen.
Det är härligt att ha planer. Härligt att vilja. Härligt med lust.
Sen gör det inget om det tar tid att fixa. Bara jag är på banan och gör något istället för inget. Kreativiteten är viktigast av allt här i livet, för mig. Och barnen. Och barnbarnen. Och vännerna. Och skrivandet. Och kärleken. Och värmen. Och solen. Och blommorna. Och sommarlovet. Och…