Fönster.

Ett gammalt hus behöver skötas om, precis som en gammal människa. Och hela tiden från början till slut förresten. Förfallet startar efter en tio år sådär…
Här är ett fönster som brukar sitta i takkupan, många meter upp. En ruta var trasig. Det var bara att se till att det blev bytt.
Glasmästarna var här och skruvade ut det och lyfte in det. Tungt och åbäkigt. Sedan tog de med sig fönstret och bytte glas och kittade om det. Jag hämtade det hos dem.
Därefter tar mitt jobb vid:
1. Skrapa fönstret på båda sidorna och olja in trärena ytor.
2. Måla med utegrund. En sida i taget. Än har jag bara målat utsidan, som är mest bråttom.
3. Måla med linoljefärg. Det är bästa färgen för fönster på gamla hus, i alla fall på utsidorna. Färgen jag hade, hade gulnat. Bara att ta en tur till stan och köpa nytt. Penslarna har stått i kokt linolja i flera år. De klarar sig ganska bra där faktiskt. Bara jag fyller på linolja då och då. När man målar med linolja ska det finnas mer kvar i burken efteråt, än i starten… då kan du vara säker på att ha tagit lagom mycket. Färgen ska gnidas in.
4. Måla en gång till. Tunt och fint. Annars torkar det inte, utan skinnar sig.
5. Vänd och gör likadant på insidan av fönstret.
6. Ja just det, fönsterkarmen ska också målas om i rummet. Oljas, skrapas, tvättas, målas. Puh!

beskrivning

Det är meditativt att måla. Att skrapa är värst. Och slipa. Inte alls kul. Och jag hade inte brytt mig så mycket om det här fönstret i år heller, om inte rutan hade varit trasig. Där går min gräns numera. Trasigt.
Huset har tjugoen fönster. 21! Med spröjs på alla utom på källarplanet. Alla utåtgående. Innanfönster till alla, oräkneligt många, 32 stycken, på ett ungefär… Gammalt draget, ojämt glas på de flesta. En del är fastmålade av någon målarnitisk typ på sjuttiotalet. Det skulle bara gå att öppna den ena sidan förr i tiden, den andra var fastskruvad.
Livet är mer än att måla fönster numera. Men skönt att det blir gjort. Det är hög tid att göra klart dem som är kvar, innan det är dags för nästa renovering. Men det blir inte så. Inte av mig i alla fall. Om inte glaset är trasigt…

Avspänning.

När jag ser rubriken på förra blogginlägget, flyger ordet avspänning in i medvetandet. Ytspänning och avspänning. Medspänning finns inte vad jag vet. Förspänning, eller att ha det förspänt. Bespänning. Påspänning. Rundspänning. Lekspänning. Nerspänning. Uppspänning. Klarspänning. Jordspänning. Ledspännning. Snörspänning. Luftspänning. Godspänning. Trådspänning. Delspänning. Helspänning. Anspänning. Gladspänning.

Jag har ingen ordbok här. Men så kul att hitta på nya ord. Kanske finns de. Kanske inte. Jag tänker inte kolla upp det heller.

Idag är en spännande dag. Tapeter ska sättas upp på snedväggen i gästrummet. Äntligen! Ingen spännpapp. Men sätta upp lätt-tapet. Jag får hjälp av en målare. Han gör jobbet. Jag tittar på. Om jag vill.
Idag kan jag koppla av och bara skrapa fönster. Det regnar ute ändå. Jag kan stå i källaren och lyssna på sommar under tiden. Det blir bra det!
Konstigt att jag förknippar en ledig dag med att kunna skrapa fönster.
Ledig att göra vad jag vill… vilken motsägelse! Och frihet!

beskrivning

Ytspänning.

beskrivning

När jag gick ut för att titta på mina nyplanterade rosor ikväll, såg jag hur regnet samlat sig i dessa raka rader på plastduken. Bordet är platt. Det är pressvecken på duken som spelar ett spratt här. Vackert är det. Och speglingen.
Jag tänker på spänningen jag lever med här i huset. Jag vet aldrig hur en dag kommer bli. Vem vet det förresten? Jag kan planera vad jag ska göra, men sen händer annat, som spontana spratt, som jag låter ske. Allt för att få lite spänning i livet. Jag behöver inte mycket. Bara lite. Fast jag vill ständigt ha lite, lite mer. Ett bristsymptom.

I denna kalla sommar, som knappt kan kallas sommar, lägger jag mig ner i hammocken i eftermiddagssolen. Då känner jag värmen och när jag blundar då ÄR det sommar. Sen tittar jag ner på marken och ser det enda vettiga att ha på sig i min blöta trädgård. Då minns jag, javisst ja! Regn och kyla i en vecka till. Det känns hårt och trist. Då gäller det att uppskatta de små sakerna i livet och leva resten av kvällen på de tio minuterna av sol i hammocken. Och av rosorna. Och att se att jordgubbarna ändå växer och blir till. De trotsar kylan. Då kan jag väl också det. En dag i taget.

beskrivning

Åtta rosor.

beskrivning

Jag har handlat mig en ny Aà¯cha, för jag tror inte att det är den rätta rosen som kommer upp som jag satte för ca fem år sedan. Jag planterade den nog inte djupt nog och klippte inte av ymprosens skott som jag skulle ha gjort. Och var ska då den nya planteras? Det tål att tänkas på. I skyddat läge. Mot väggen?

beskrivning

Ny är också en polkagrisros, Rosa Mundi, en gallicaros. Jag såg en på Rosendals trädgård som var så vacker, men orkade inte bära den hem därifrån. Den skulle klara zon 6. Så handlade jag en på Zetas. De var ärligare och sa zon 4. Så nu gäller det att hitta ett verkligt skyddat läge. Jag VILL ha den här! De danska färgerna får gärna en plats här.

beskrivning

Gudhem verkar trivas bland jordgubbarna och myntan. Den köpte jag mest för härdighetens skull. Men vackra blommor som doftar, vad spelar det för roll var den kommer från…

beskrivning

Också den här Thérése Bugnet är härdig här i zon 6. Den har vackra blommor och doftar underbart! Rosa? Tja, mitt barnbarns älsklingsfärg ska också ha plats här, bredvid hammocken. Där kan vi sitta i sommar och njuta.

beskrivning

Ja, det här är en överväldigande Finlands vita ros, som får bre ut sig ohejdat mot staketet. Möjligen ska jag klippa ner den efter blomningen, det är dags nu.

beskrivning

En finstämd liten ros, som blommar i massor av buketter och i långa bågar, som jag nog får ta och fånga in i någon riktning. Kanske göra ett valv? Den har verkligen tagit sig och trivs så bra här vid gamla flaggstången. På andra sidan har jag satt en vit syrén. Myskmadran är också vit i botten. Men så satte jag ett ogräs som jag hittade i ogräsmattan, en rödblära, för den är så fin.

beskrivning

Den här kommer från granntomtens vilda. Något slags nypon, vildros, säger jag.

beskrivning

Och ja, nyponrosen är svår att tygla. Jag klipper den vid husets hörn varje år, för jag vill inte bli riven när jag går förbi uppför trappen där. Och den kommer alltid igen. Toppenblomma!

Jag vill ha fler vresrosor. De ska växa ut mot vägen, som häck. Det kan bli sommarens rosprojekt att hitta såna att sätta där.
Rosor kan absolut bli en passion. Nu har jag åtta, kanske nio. Och den tionde, Kinesisk gulros, växer på ett annat ställe.
Från knopp till blomning. Nu har jag tid att vara med mina blommor. Underbart. Njutningsfyllt. Meningsfullt samlande.

Duktig.

Så blev det då sommarlov till slut. Eller semester ska jag kalla det. Har ingen ferietjänst just nu. Ovan vid 40-timmarsvecka. Jag jobbar ju när jag vill, oavsett dag och tid annars. Nu ska jag strukturera mig och räkna tid. Inte riktigt passande för en sån som mig. Men skönt att inte vara tvungen att jobba hemma. Men det gör jag ändå.
Semester. Sommarlov. Ledig. Fri!
Fri att göra vad jag vill, när jag vill, var jag vill och hur jag vill. Och vad gör jag då första hela dagen i mitt paradis i norr? Jag storstädar! Jaha… jaja…. sånt är ju bra att göra ibland. Länge sen. Jag är i stort sett klar med det första rummet. Det har tagit i stort sett hela dagen. Kvar är fönsterbrädor och ta bort innanfönster. I år ska alla fönster putsas! Sån är i alla fall planen.. haha… än så länge.
Glasmästare har varit här och tagit med sig fönstret i gästrummet. Det var en trasig ruta, som måste bytas. Tyvärr räcker inte stegen upp. De skruvade av det och lyfte in det. På måndag ska jag hämta och måla det. Sen kommer de tillbaka och sätter tillbaka det. Så mycket jobb p g av en enda trasig ruta. En liten ruta av åtta i det spröjsade fönstret. Jag hade inte valt att göra allt kringjobb. Jag skulle hellre göra annat.

beskrivning

Städa. Rensa i trädgården. Plantera nya rosor.
Ibland kommer såna andra jobb bara flygande. Som jag inte vill ha. Och jag ska vara en duktig flicka och göra det jag måste göra. Ta ansvar för mitt hus. Ett tag till. Så länge jag klarar av det.

beskrivning

Gästbloggare: Lars Berg, gestaltterapeut, konstnär och illustratör.

skagenmåsar

“Words reduce reality to something the human mind can grasp, which isn’t very much.”
Eckhart Tolle

Bilder av verklighet

Jag är inbjuden att gästblogga. Tack, Dana, det är en ära som förvirrar mig något.
För det första: vad skriver ”man” i en blogg? För det andra: att skriva ”något” i ett sammanhang – på inbjudan – är ovant för mig; jag skapar som regel mina yttrandesammanhang själv.
Kanske är det det som gör mig lite osäker, att inte ha ett eget syfte med det jag skriver utan snarare en slags förväntan om något jag inte vet vad det är?

beskrivning

Nåväl, nu har jag ju börjat så jag kan lika gärna fortsätta och se vartåt det barkar. Kanske är det just det som är bloggens natur, att vända sin insida utåt en stund som i en dagbok? I alla fall en sådan här öppen blogg som Dana hyser till alla hennes läsares fromma.
Jag kan alltså skriva vad jag vill?!

Jag ser mig om i rummet – sådär som här-och-nu-författare börjar när de ska visa hur man förhåller sig till nuet – och erinrar mig mitt ständiga intresse för ”verklighetens natur”.
Det jag ser omkring mig, både i rummet och det vidare perspektivet ut genom fönstret, är välbekanta saker och ting som jag helt enkelt skulle kunna låta vara just det; sådant jag ser i princip varje dag och har lärt mig att kalla ”hemmiljö”.

beskrivning

Jag kommer dock att tänka på en dröm jag hade under tiden jag studerade vid Gestalt-Institutet i Skandinavien (som senare splittrades i två institut, GIS-International och Gestaltakademin):
Jag står i ett rum inför en stor tavla som hänger på väggen. Tavlan är ett collage av fotografier och ju närmare jag betraktar tavlan desto mer flyter bilderna ihop. Till sist utbrister jag: ”Fantastiskt, man ser inte skarvarna!!”.
Sedan vänder jag mig om och tittar ut i rummet och ser samma sak – vilket får mig att lika förundrad utbrista: ”Fantastiskt, man ser inte skarvarna!!”.

beskrivning Jag förde drömdagbok vid den här tiden och ägnade mig rätt mycket åt att bearbeta och tolka mina drömmar; det var ju sådant allt handlade om under en så intensiv utbildning som den till gestaltterapeut.
Tolkningen gav mig nyckeln till synen på ”verkligheten” och jag ledde sedan terapigrupper baserade på min insikt, att världen så som vi upplever den, är en hjärnkonstruktion baserad på mina erfarenheter och gamla minnesbilder. Jag gav grupperna den återkommande titeln: ”Bilder av verklighet”. En lite dubbeltydig titel med innebörden att verkligheten är uppbyggd av inre bilder, projicerade på omvärlden, men också är inre bilder som genererats i mötet med min omvärld.
Det vi alltså arbetade med i de här grupperna var att via bildskapande utforska sambandet mellan inre och yttre bilder; att i bästa fall få syn på och bli medvetna om hur vi skapar verkligheten inifrån och reagerar på den som om den kom utifrån.
beskrivning Det innebär t ex att om jag möter en person som påminner om en sträng förälder, tenderar jag att uppleva denne som sträng; inre och yttre flyter ihop och jag skapar min upplevelse av sammanhanget, reagerar på den och väcker troligtvis reaktioner som bekräftar min upplevelse.
På så vis upprätthålls min verklighetsuppfattning och bilden av vem jag är…

På senare tid har jag kommit att mera intressera mig för begreppet ”berättelser” i relation till det jag förr kallade ”bilder”. En berättelse antyder en process medan en bild är mera statisk. Egentligen är de nog samma sak, eftersom en bild måste avkodas för att bli meningsfull; d v s jag måste skapa en berättelse av det jag ser för att ge bilden en betydelse för mig. En tyst och kanske väldigt summarisk berättelse, men lika fullt en uppfattning om ett sammanhang.
Och kanske är på det sättet en bild mera ursprunglig än en formulerad berättelse och låter sig ”lånas” till många olika berättelser, beroende på vem som ser bilden…

beskrivning Om så ”verkligheten” är en sammanvävning av berättelser, sprungna ur mitt liv av erfarenheter och motsvarande ”speglingar av vem jag är”, vad är då egentligen ”VERKLIGT”? Finns det någon objektiv verklighet, oberoende av min uppfattning om den?
Kära nå’n, varför ställde jag den här frågan….. nu är jag ute på djupt vatten. Här står vi faktiskt på randen till vad vetenskapen känner till och många anar, att det bara är en bråkdel av vad vi har kapacitet att förstå.
Varför är jag ohjälpligt intresserad av sådant som ligger bortom s k fakta?
Kanske för att jag har en känsla av att både jag och ”världen” är något mycket större än jag kan identifiera med mina sinnen. Jag försöker verkligen, med ett slags dubbelseende, få fatt i ett sätt att betrakta min värld utan min inblandning men dras, som av kraftiga gummitrådar tillbaka i min åskådningsfålla av sinnliga, högst påtagliga, saker och ting.
En sak kvarstår dock: en tydlig känsla av mystik som omger allt jag ser. Om jag för en stund kan stanna vid upplevelsen av DET SOM BINDER SAMMAN alla ting erfar jag faktiskt en förnimmelse av något större än det jag ser. Trots allt är varje liten del av det jag upplever – tanke, sinnesförnimmelse eller känsla – något som uppstår i mitt medvetande (”awareness”, som vi kallar det i gestaltsammanhang). Utan medvetande finns varken jag eller omvärlden.
När jag alltså kan stanna vid medvetenheten om att jag ser, hör, känner, tänker etc, då har jag fått kontakt med DET STÖRRE, som ger alla små punkter i min livsprocess mening.
Och kanske är det med sådan ”awareness” varje mänskligt möte ska ha sin utgångspunkt, som ett sätt att komma bortom de invanda berättelserna om både ”en sådan person” och ”vem jag är”?

Antonio Vivaldis vackra stycke ”Cum Dederit”, här sjunget av den franska sopranen Sandrine Piau.
Videon består visuellt av en lek med ljus och mörker som spelar in i bildtemat.
Helt underbar, tycker jag! Bör ses i helskärmsläge…

Utöver text och musik har jag valt några bilder som kan stimulera hjärnans vilja att skapa mening även när den inte förstår direkt.
Därmed tror jag det räcker 🙂

beskrivning

Med de varmaste hälsningar,
Lars Berg
Dipl. gestaltterapeut och konstnär

Lars Bergs hemsida
Lars Bergs konstsida
Inspirationsguiden
Gnesta Konstrunda

Foton: ©Lars Berg

Läs Danas presentation av Lars här.

Snart kommer en gästbloggare…

Det var länge sen som en gästbloggare kom på besök. Men se! Nu kommer en strax.
Lars Berg, gestaltterapeut, konstnär och illustratör lärde jag känna när han var gestaltterapeut och ledare för en terapisommarkurs 1990 på Värmdö, i Sjövillan, ett litet hus bredvid vattnet. Jag kunde för all del inte teckna och måla som andra där, men jag fick ändå inspiration till förändring och tankar, som har betytt mycket för mig sedan dess.
De senaste åren har jag besökt Gnesta Konstrunda och tittat på Lars tavlor. Det har blivit en tradition att åka dit första helgen i september. Jag har såklart flera av hans tavlor hängandes hemma. Dem tittar jag på varje dag.
Lars är en av de klokaste och coolaste jag vet. Han har en fingertoppskänsla i det han gör och säger, i både språk, känsla och tankar, som han kommer dela med sig av här, och som han också delar med sig av sig i Inspirationsguiden som han är redaktör för.
God läsning önskar jag er alla!
Dela med er av era tankar också. Skriv kommentarer, så får Lars chans att höra dem här och han kanske också vill svara på dem med.
Välkommen till min blogg, Lasse!

Projekt.

Jag tror jag har lite tråkigt i min tillvaro. Jag behöver mer spänning igen. Därför har jag lagt lite krut på att få igång gästbloggen igen. Det var fyra år sedan sist. Oj vad tiden går…
Jag har frågat andra då och då om de vill skriva i min blogg, men det har inte passat för dem. Och jag har haft annat att göra än att leta andra. Men nu har jag fått napp. Det är jag så himla glad för. Jag blir inspirerad av gästbloggarna. De som skriver inspirerar mig. Och det de skriver inspirerar mig.
En del säger att man inte ska ha projekt. Men varför inte, när det är något som är kul!
Snart, snart…. kommer den första gästbloggaren i denna sommarbukett. Jag kan avslöja redan nu att det är en gestaltare.

Här är de finaste blommande kinesiska gulrosorna och de underbara tovsipporna. Blommor! Det bästa som finns!
Du är också en blomma! Kom ihåg det!

beskrivning

beskrivning

Re-no-ve-ra.

Idag har jag bestämt mig för att börja! Behovet har funnits i flera år, sedan jag flyttade in. Förra året rev jag bort persiennerna som var slitna och trasiga. Nu har jag skrapat, tvättat och sköljt. Medan allt torkar vilar jag. Samlar ihop mig. Funderar på hur mycket jag ska göra idag. Viktigast där nya persiennerna ska sitta… insidan och framsidan. Jag ska inte överarbeta det hela. Kanske svårt att låta bli? Ett steg i taget. Re-no är klart. Snart dags för -ve-ra.

beskrivning

Väntan – längtan.

I väntan på semester och ledighet, funderar jag över ordet sommarlov. Det vackraste ordet som finns enligt många. Jag håller med.
Medan jag väntar kokar jag rabarberkräm på mina rabarber från paradiset i norr.

beskrivning

De växer så det knakar och jag har hur mycket som helst. Jag ger bort en del och fryser in en del. Jag får nog göra saft av dem med.
Det var svårt att resa hem igen efter långhelgen, men tröst finns; snart är jag där igen.

beskrivning

Undrar om det går att ha semikolon där? Hm… Starkare än komma och svagare än punkt. Jag har inte kollat svenska skrivreglerna än, men lyssnade några minuter på radioprogrammet Språket, där experten redde ut det hela något.
Jag väntar också på att gästbloggare ska skriva inlägg. Jag har ett par spännande personer som tackat ja till det. Det vore kul att ha en treklöver åtminstone. Jag ska nog fråga ett par till, så det kan bli som en sommarbukett av gästskribenter att se fram emot.
Å, grönskan är hur vacker som helst. Men nej tack till maskrosor i gräsmattan. Ja tack till rödblära, daggkåpa och styvmorsvioler.

beskrivning

Jag grävde upp rödbläran från gräsmatteängen och satte den bredvid mina nya fina förgätmigejer. De fick plats vid honungsrosen. Vilt och odlat bredvid varandra tycker jag om. Utom maskrosor. Där är jag stenhård. Men vad hjälper väl det. Inte många har så mycket maskrosor i sin gräsmatta som jag…
Vad mer är värt att vänta på? Vad väntar du på? Eller är det bara bortkastad tid att vänta? Inte vet jag. Väntan är just nu i sina bästa stunder. Vänta bara!
Bilder kommer strax! Nu!