Denna dag, ett liv.

beskrivning
Och jag som inte tänkte göra någonting idag i värmen… så slutar dagen så här:

– Nya gardiner sydda till köksfönstren.

– Komposthögen utgrävd.

– Rönnen halverad med en hel del ved sågad med motorsåg.

– De barkade lönnarna fällda.

Så kan det gå. Jag vet aldrig hur dagen ska sluta. Tur det!

beskrivning

beskrivning

Blåklockorna blommar här och var nu på mina ängar. Och vid trappan.

Lunch i trädgården.

Och så blir det lunch i trädgården, med vännen Olle.
1. Sill och potatis.
2. Kycklingsalladen ”Jag tager vad jag haver”. (Tur att jag hade handlat kyckling och sallad då!)
3. Nyskördad och direktkokad rabarberkräm med mjölk.

Det blir smaskigt, det vet jag redan nu, innan kycklingen är stekt, färskpotatisen kokt och rabarbern tillagad.

Danas have.

Danas trädgård. Ja det låter bra. Här är texten:

Der var engang et land, et yndigt lille land,
som man nà¦ppe på en globus finde kan
fà¦rgerne de sejled både dag og nat
over Storebà¦lt, à˜resund og Kattegat

Ungerne de rolerskated på Strà¸get
stakkels lille Ninn fik no’et i à¸jet
men det var forbi den dag da broen kom
baby; c’est la vie, alle veje fฒr til Rom

De kaldte det for Danas have
men det er så là¦nge siden nu
at kun de gamle folk i Slagelse
de kan huske det endnu

Alle gik og snakked’ på kartoffelsprog
ingen andre end de selv ku’ forstå
der var ord som rà¸dgrà¸d, kusse og Gajol,
levertransplantation, Dankort og kà¸restol

Statsministerfruen ku’ gå i spagat
dronningen hun uddelte sildesalat
kirkerne stod tomme, men på Sommersko
sad de allesammen og vented på Godot

De kaldte det for Danas have
men det er là¦nge siden nu

Là¦nge siden at der var Lykkehjul
là¦nge siden englene daled ned i skjul
là¦nge siden at de stod hinanden bi, là¦nge siden;
ja, og så ikke me’r om det

De kaldte det for Danas have
men det er là¦nge siden nu
at kun de gamle folk i Slagelse
de kan huske det endnu

Och så en extra vers som inte är med här:

Là¦nge siden at de havde succes,
med at và¦re fri og ligetil,
là¦nge siden at de stod hinanden bi, là¦nge siden;
ja, og så ikke me’r om det

Arbeta för ljus och sol.

Jag är skogshuggare jag, trallala… Jag vill ha in mer ljus och sol i min trädgård. Och då finns det bara en sak att göra: knipsa, såga, gräva och hugga. Oj oj oj… vad jobbigt. Men skönt att se resultat av en halvtimmes jobb. Behöver ha många halvtimmar här. Och det har jag. Bara att ta för mig! Tjoho, trallala.

Neeeeeeej!

Jag står inte ut med att se myror. I flera år har jag haft problem med myror i mitt hus i Norrland. Anticimex har kommit varje år och sprutat ute på grunden. Men vad hjälper det? Myrorna är kvar. Förra året hittade jag ett hästmyrebo i en stubbe nära huset. Jag hittade hästmyror utanför huset, på väggen med.
Hur känns det då att igår förmiddag hitta en myra i vardagsrummet? Jag trampade på den och sparade den i en burk. Är det en hästmyra? Och så i går kväll hittar jag ännu en myra, som hade hittat väg ner i kattlådan. Så fick jag två myror i burken.
Nu har jag bara ögon för myror. Att hitta två myror inomhus på samma dag är inget bra tecken. Visst gungar det under plankorna i vardagsrummet? Visst är det ett hästmyrebo där? I fantasin kryllar det av myror i bjälklagret. Inte kul att ha såna fantasier. Men det är dags att skicka in myrorna till Anticimex för artbestämning. Och att ringa Anticimex. Snälla, finns det inte starkare medel att ta till?
Myror ska hålla sig borta från mitt hus. Så är det bara.

Midsommartid.

beskrivning

Midsommaren började med regn. Det är varmt ute, fuktigt och doftande. Här är en bild tagen från sovrummet sommarsolståndsnatten i tisdags, 21-22 juni 2011. Jag älskar ljuset på natten.
Glad midsommar!

Bil.

Bilen kostar pengar. Har fortfarande ingen AC. Kompressorn jag fick bytt i somras visade sig läcka. Trist. Och nya bromsklossar och bromsskivor behövs. Och nya stag i fram. Och en rem till generatorn. Och nya vindrutetorkare. Vad kan då allt det här kosta? Jag får veta vad verkstaden tar på måndag.
Helst skulle jag ha en ny bil. Det är roligt att vara på bilfirman och drömma och provköra. Nissan Note är billigast, men passar mig inte riktigt. Ska ut och provköra Golf nästa gång jag orkar. Och ska jag sälja bilen till bilfirma eller privat? Jag vet inte än.

Viktigt.

Första semesterdagen i Norrland har snart gått. Tänk att jag är ledig! Behöver inte tänka så mycket på morgondagen. Bara lite.
Jag har klippt gräset och känt dofterna från växtligheten. Handlat lite blommor och mat. Funderat på tekniska lösningar med att få in kassettbandsmusik på datorn. Lyckades inte den här gången med mina kassettbandspelare. Hemma har det gått en gång. Jag är lite missnöjd med det faktiskt. Vill kunna hantera teknik och sladdar, men det går visst inte alltid. Och så har jag sovit på soffan hela förmiddagen. Skönt! Tänk om jag kunde greja en hängmatta att sova ute i? Det vore ännu skönare!
Annars tittar jag runt och funderar över vad jag har lust att göra. Lusten är viktig. Att arbeta är viktigt. Att slöa är viktigt. Och att skriva, läsa och äta. Se, där är mina viktigheter. I morgon verkstadsbesök med bilen. Behöver göra veterinärbesök med kisse också. Kanske nästa vecka. Och nu tv: Rosens namn.

Sommarsolståndet.

Jaså, är det redan sommarsolståndet, idag? Vilken tur att jag kom upp till Norrland just idag då, för att få njuta av nattens ljus. Men vilken otur att det är kallt, blåsigt, regnigt och mulet. Ack ja…
Och så är det Grönlands nationaldag med. Heja heja.
Får se om jag kan bli lite mer fotogeni-isk, så att jag sätter in fler bilder här, nu när jag har SEMESTER! Kan inte fatta det riktigt än. Men en vacker dag vaknar jag nog upp och inser att jag inte bara är här över helgen.
Och i natt behöver jag inte gå och och lägga mig att sova. Bara om jag vill. Får se vad jag vill.

Sommarlov. Igen.

Äntligen har jag jobbat färdigt för ”i år” och nu väntar en sommar på mig. Kära nån. Igen! Ja, det är ingen självklarhet att få vara i årstiderna och få se ännu en.
Jag är trött, som vanligt. Jag åker upp till Norrland, som vanligt. Kisse följer med, som vanligt och tja, jag lever ensam fortfarande. Allt är som vanligt med andra ord.
Sommar + Semester = Sommarlov. På ett ungefär en sjundedels årsvanlighet.

Packningssöndag.

Söndagen går utan att lämna några större spår efter sig. Jag packar och städar. Städar och packar. Känner en oro i magen inför att köra upp och lämna allt som finns i Stockholm. Lite av det skulle jag vilja ha med mig. Ambivalensen slår till. Så kan det vara att behöva göra ett val. Jag får det bättre sen. Sommarlov. Fatta! Jag gör det inte än.

Jag ser på internet-tv, Min familjs galna sabbatsår, om familjer som lämnar sina vanliga liv och ger sig ut på årslånga resor i världen. Vad modiga de är. Sånt behöver jag inte ta ställning till i alla fall. Jag kommer hem när jag vill. Senast om sju veckor sådär.

Äntligen. Snart.

Äntligen en kväll att stanna uppe i, utan att behöva tänka särskilt mycket på morgondagen. Jag är ledig och fri att göra som jag vill i morgon. Aaaaaahhhh!
Så mycket har hänt de sista tio dagarna. Nu är jag trött, riktigt trött. Behöver dra mig undan och ta tid till mig själv i kontemplation och återhämtning. Men inte än är jag där. Jag ska också städa och tvätta. Diska och packa. Jobba mera i skolan. Gå på möte och arkivera papper. Handla och börja le igen. På tisdag åker jag upp till Norrland. Då börjar sommaren.
Som vanligt är sommaren inte som den brukar. Det är mer regel än undantag att den blir annorlunda. Hoppas den ändå blir lagom vilsam, oavsett vad som händer runtom. Jag vill lukta på blommorna och hugga ner träd, så att solen skiner mer på mig. Jag är trött på skuggan. Trött på kylan. Trött på en hel massa. Snart är det tid att skriva, läsa, vara. Skönt! Snart där. Äntligen snart.

Sorg.

En nära vän har oväntat gått ur tiden och jag sörjer och ser honom framför mig, levande, god och hjälpsam, som han alltid var.
Den här sången påminner mig om att vi alla är mirakel här i livet, Kom ihåg det också mitt i sorgen. Till alla jag älskar och känner. Också till min lilla katt. You´re a miracle!

En försommardag.

På sätt och vis känns det som sommarlovet redan har börjat. Men det är dags att åka hem idag och jobba. Nu har jag tio-elva dagar framför mig, med massor att göra. De närmaste sex dagarna tar priset. Först åka hem idag och packa om. Jobba en och en halv dag intensivt, åka till Danmark, åka hem till avslutningen, flyga tillbaka, åka hem. Sen är det dagar med möten och utvärderingar innan jag får ledigt igen. Så det här är sista dagen av ledighet innan sommarlovet, inser jag nu. Och jag har såna vardagliga saker som att äta frukost, tvätta, diska, packa, städa och klippa gräset kvar att göra.
Hoppas jag klarar det med min skinnflådda hand. Ja det får gå helt enkelt. Med handskar och plåster på och något mjukt som skyddar mot tryck. Typiskt! att jag inte hade handskar på mig när jag grävde upp maskrosor. Det är så dags att vara efterklok.

Tack alla, som läser bloggen vill jag också säga. Ha det så bra i försommaren och hoppas ni har det lugnt och skönt och kan njuta den här underbara tiden som är just nu.

Börja dagen?

Jag fortsätter att ta ner slyskogen och jobbar hårt med kroppen på mitt eget gym. Sen går jag in och drömmer märkliga drömmar. Härligt att drömma!
Tankarna på de närmaste två veckorna kommer närmare. Om två veckor har jag sommarlov. Jag ska bara ta mig dit, en dag i taget. Har sällan haft så mycket att göra på så koncentrerad tid. Behöver hjälp att redigera en film, som eleverna i skolan ska få. Det är nog min största press jag har på mig just nu. Och att spela på avslutningen. Ska jag våga spela ”Den blomstertid nu kommer” på synten? Det är frågan. Jag är gitarrist, ingen pianist.
Är det dags att börja dagen nu och gå ut? Ja, kanske det…. Eller koppla in synten och spela lite först? Ja, vad?