I väntan, spänd och nyfiken!

Jag är hemma i lägenheten med kisse och saknar trädgården i norr. Men, i morgon slår en ny blomma i Guds skapelse ut och den överträffar all världens trädgårdar. Blir det en flicka eller pojke? Det är frågan.

Medan jag väntar, åker jag till Zetas trädgård i ösregnet och letar efter daggkåpa. Den ska med norrut. När de nya föräldrarna lär känna sin bebis i lugn och ro, ska jag tillbaka norrut och ta hand om min trädgård.
Jag har grävt vidare på en rabatt där och kinesiska gulrosen ska få ett bättre ställe, mer skyddat och bli granne med daggkåpan, heliopsis scabran, kallan och den nysatta flädern. Där blir mer ljus nu när storgranen är borta. Och gräsmattan blir lättare att klippa utan rosen som står i vägen. Undrar vart dagliljan tog vägen? Kanske behöver den räddas från osynligheten, det finns möjligen kvar en rest efter den, någonstans på ängen.
Inte bara människor kan bli osynliggjorda, lämnade, bortglömda, vara i ogynnsamma miljöer utan möjlighet till näring och växt, också blommor kan fara illa. Jag måste tillbaka och leta efter liljan!

Lära om.

Det jag av någon märklig anledning trodde hette gulebär, heter egentligen Waldsteinia ternata, gullgröna. Så, nu vet jag det.
Det är en jättebra låg, vintergrön marktäckare för skuggiga lägen. Sprider sig snabbt. Lätt att dela och få större ytor täckta snabbt. Så, nu vet ni det.

Hästmyror.

Jag har hittat hästmyrornas bo i en murken stubbe som fanns under storgranen. När granen fälldes blev stubben mer åtkomlig och jag hackade i den. Plötsligt såg jag dessa stora myror som snabbt försvann in i otaliga hålor. Ljusskygga myror. Svarta i huvud och bakkropp, röda i mitten.
Jag hällde på myrr och rörde om ännu mera. Fler myror kom fram. Nu även en större variant med långsmal vinge rätt ner över kroppen, hur många drottningar finns det egentligen i ett enda bo?
Jag behövde inte ta bilder på dem. Myrorna finns på min näthinna. Ingen behaglig syn alls. De kröp iväg från stubben i olika riktningar. Undrar vart? Får se om de är kvar när jag kommer tillbaka till huset. Hoppas inte. Jag vill inte se dem igen!